В Голям извор зарязаха лозята по случай Трифон Зарезан

Реклама

На 14 февруари тетевенското село Голям извор отпразнува Деня на лозаря – Трифон Зарезан. Всяка година голямоизворчени спазват традициите и различни поколения се включват в подготовката и организацията. Според трудовия обичай, свързан с първия стопански процес в годишния цикъл на обработка на лозата, в селото зарязаха лозята. Преди това бе извършен водосвет за здраве и благоденствие в местната църква ,,Възнесение Господне“.

Самодейци от НЧ ,,Найден Геров 1900 г.“ – с. Голям извор, пресъздадоха ритуала, както традицията повелява. Питка, украсена с фигури от тесто във формата на лозов лист и грозд, сирене, сланина, туршия, луканка и др. бяха приготвени и сложени на трапезата. Бъклицата с червено вино бе украсена с чимшир, здравец, бръшлян и вързана с червен конец. След което настъпи и рязането на лозята, като лозето бе наречено и благословено за по-хубава и по-голяма реколта през годината.

Празникът бе организиран от кметство Голям извор и кметът Илиян Маринов и НЧ ,,Найден Геров 1900 г.“. Част от празника бяха д-р Мадлена Бояджиева – Кмет на Община Тетевен, Мария Стойчева – Председател на ОбС-Тетевен, жители и гости на селото.

Реклама

Реклама