Главен комисар Ивайло Спиридонов: Противодействието на злоупотребата с държавни пари е сред приоритетите на МВР

Реклама

Председателят на ТЕЛК-Ловеч и лице изпълняващо функциите на посредник са задържани  и привлечени като обвиняеми при спецакция на служители от ГД БОП и Окръжна прокуратура-Ловеч.  Предстои внасяне на искане за постоянна мярка „задържане под стража“. Това стана ясно от съвместен брифинг на Валентин Вълков-окръжен прокурор на Ловеч и гл.комисар Ивайло Спиридонов – директор на ГД БОП.

Окръжният прокурор на Ловеч съобщи, че след оперативна разработка на ГД БОП касаеща длъжностни лица от ТЕЛК-Ловеч преди около година в Окръжна прокуратура е образувано досъдебно производство за подкуп. В рамките на разследването през вчерашния ден на територията на областта са извършени претърсвания и изземвания на документи, компютърна техника, телефони и  пари в размер на 13 000 лв.  от 17 адреса, като предприетите действия са се отнасяли изцяло към дейността на местната комисия.

Вълков заяви, че и към момента се провеждат разпити на множество свидетели, които в последните 2 години са получавали неправомерно решения от ловешката ТЕЛК. В голяма част от случаите при лицата не е имало данни за каквито и да било заболявания, а при останалите е  завишаван процента на инвалидност. От ловешката прокуратура уточниха, че възнаграждението за подобен вид корупционна „услуга“ е варирало от 200-300 лева до 1000лева.

Реклама

От своя страна гл. комисар Спиридонов изказа благодарности към Окръжна прокуратура – Ловеч  и служителите на Териториален сектор Плевен-Ловеч на ГД БОП, които са работили по случая и изтъкна, че работата на дирекцията по подобен вид реализации продължава на различни места в страната.

Реклама