Специализираните операции срещу битовата престъпност продължават

Реклама

Специализираните операции срещу битовата престъпност дават резултат и те ще продължат. Това  заявиха на брифинг днес старши комисар Милен Маринов директор на ОД МВР-Ловеч и Валентин Вълчев административен ръководител на Окръжна прокуратура -Ловеч  по повод двете специализирани полицейски операции проведени през последните дни в Троян и Ловеч. Действията на полицейските служители са били под ръководството на прокуратурата.

Акцията в Троян и околните села е продължила  24 часа и в  рамките на предприетите действия е разкрит грабеж в с.Орешак.  В деня на операцията в РУ Троян е получен сигнал от жителка на селото, че предния ден в дома й са влезли 3 познати лица, които чрез измами и заплаха са отнели от нея 2 златни пръстена. Лицата са установени и задържани – двама мъже на 19 и 25 години и момиче на 14 години, всички криминално проявени. Отнетите пръстени са открити и иззети от заложна къща. По случая е образувано досъдебно производство, а две от лицата са с постоянна мярка задържане под стража, заявиха още от прокуратурата.

В с.Балканец след получен сигнал и претърсване на къща служителите на реда са установили и иззели пневматична пушка преработена за стрелба с патрони и боеприпаси за нея. Старши комисар Милен Маринов допълни още , че при опарацията в Троян и околните села полицейските екипи са извършили проверка на 464 МПС и на 510 лица, като за установени нарушения са съставили 18 акта по ЗДВП и 70 глоби с фиш. Действията са осъществени от служители на икономическа, криминална и пътна полиция при РУ Троян и служители на Зонално жандармерийско управление-Плевен и са били насочени към спазването на Закона за движение по пътищата, следене за вещи и предмети обект на престъпни посегателства, търговия  с акцизни стоки без бандерол и др. Участие в полицейската операция са взели и представители на НАП, Комисията за защита на потребителите и на Агенция „Митници“.

Реклама

Окръжният прокурор съобщи, че на 19 февруари при специализираната полицейска операция срещу битовата престъпност в Ловеч и общината са установени извършителите на две кражби, като са образувани и две досъдебни производства. Друго досъдебно производство е образувано за притежание на наркотици.  Проверени от полицията по разпореждане на Окръжна прокуратура са 5 лица, които имат две и повече висящи досъдебни производства, като за две от тях е установено, че са  обвиняеми и са задържани. Още едно досъдебно производство е образувано за държане на акцизни стоки без бандерол. В рамките на операцията служители на РУ Ловеч са проверили десетки автомобили и лица.

Целта на предприетите съвместни действия от полицията и прокуратурата е освен превенция на битовата престъпност и реализация, в резултат на предхождаща работа, както и  установяване на лица обявени за ОДИ, заяви още Валентин Вълков.

От прокуратурата коментираха пред журналистите и проверка извършена от ДАНС и ОД МВР-Ловеч по повод доставено от Полша месо за фабрика в Луковит, като заяви че в хода на разследването трябва да бъде изяснено количеството доставено месо, какво се е случило с месото което е било възбранено от БАБХ и дали са спазени законовите изисквания при унищожаването му.

По повод на променената от Окръжен съд-Ловеч мярка на пътния полицай Йордан Петков от «постоянна» в «домашен арест», директорът на ОД МВР-Ловеч съобщи, че се изготвя предложение до министъра на вътрешните работи във връзка с влязлото в сила решение на съда, с което служителя да бъде отстранен от работа.

Всички проверките по случая  предстои да бъдат приключени.

Реклама