Обсъдиха мерки за реакция при евентуално разпространение на коронавирус

Реклама

Мерки за реакция при евентуално разпространение на коронавирус бяха обсъдени на заседание на новоучредения Областен кризисен щаб по здравеопазване в Ловеч, което бе председателствано от областния управител Ваня Събчева.

На срещата присъстваха представители на Регионалната здравна инспекция, Районната здравна каса, общопрактикуващите лекари, директорите на болниците в областта, на Центъра за спешна медицинска помощ, МВР, ДАНС, Регионалното управление на образованието и др.

Всички те представиха готовността си за реакция при евентуални случаи на заболели от коронавирус, като бе обсъден и алгоритъмът на действие при констатирани съмнения или потвърдени случаи на заразени.

Реклама

От РЗИ информираха за получените и разпространени нормативни документи, насоки и указания. Стана ясно, че се организират срещи с общопрактикуващите лекари, на които получават конкретни инструкции за реакция при наличие на симтоматиката на коронавируса. Лечебните заведения са разработили планове за действия. Директорите на болниците в областта информираха, че разполагат със защитни предпазни средства – маски, ръкавици, престилки, шапки, не всички обаче са според изискванията. Затова троянската белодробна болница е поръчала такива защитни екипи, разполага и с резервен запас от респираторни маски.

Д-р Силвия Моева от Центъра за спешна медицинска помощ в Ловеч също докладва, че имат готовност за реакция, оборудвани са и с всичко необходимо.

На заседанието стана ясно още, че при съмнение за заразен пациент с коронавирус той трябва да се насочва към инфекциозното отделение на ловешката болница, което разполага с 18 легла, но има готовност при нужда да бъдат увеличени. „В отделението ще постъпват болни с оплаквания, идващи от райони, където има доказана инфекция. Ще приема болните с изолация до излизане на резултатите. След това ще бъдат насочват към лечебните заведения в София”, заяви директорът на болницата д-р Румяна Нановска. Тя посочи, че отделението разполага с необходимите лични предпазни средства и дезинфектанти. Персоналът е минал инструктаж. За момента няма данни за пациенти със съмнения за коронавирус.

Директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Анета Винева препоръча общините да ограничат масовите мероприятия като предпазна мярка. Тя коментира и случая с групата от ученици и учители от ловешко училище, които се завърнаха преди дни от Италия. Те са под доброволна 14-дневна карантина. Тяхното състояние се следи ежедневно от личните им лекари.

От РУО съобщиха, че всички пътувания на учители и ученици до Италия са отменени.

Реклама