Стотици отбелязаха 142 години от освобождението на България в Тетевен

Реклама

На 3-ти март българският народ отбелязва своето освобождение, като тази година се навършват 142 години от подписването на Санстефанския мирен договор, с който се слага край на петвековното робство и България възкръсва отново на картата на Европа.

Празничният ден в Община Тетевен започна отрано с мотошествие, водено от Мотоклуб ,,Скални орли“, като бяха поднесени цветя на паметниците на български герои, жертвали живота си за свободата на България – Петко Милев Страшния, Сава Младенов, Георги Бенковски, Христо Габровчето, Баньо Маринов.

Малко по-късно програмата продължи с панихида в двора на църквата ,,Св. Всех Святих“ пред паметника на загиналите за освобождението на Тетевен руски войни. След като бяха поднесени цветя в знак на почит и уважение към героизма, се проведе шествие до пл. ,,Сава Младенов“, където д-р Мадлена Бояджиева – Кмет на Община Тетевен, тържествено издигна знамето на Република България.

Реклама

Д-р Бояджиева произнесе слово по случай празника, като поздрави всички присъстващи:

,,Трети март е ден от календара на българската история, който носи тежестта от битките и пролятата кръв за нашето освобождение. Ден, в който развяваме българското знаме и отдаваме почит на безстрашните герои, дали живота си в името на нашата свобода. Сто четиридесет и две години, в които никога не сме забравяли храбрите подвизи на славния и борбен български народ, изпълнени с върховна саможертва! Дългът ни зове – да пазим и продължаваме делото на предците ни и в днешно време! Да ги прославяме и да вземаме пример от тях! Да бъдем единна и толерантна нация, за да пребъде България!“.

Празникът завърши с празнична програма, в която взеха участие народната певица Николета Николова с ,,Гайдарска дружина“, учениците от НУ ,,Хаджи Генчо“ – Тетевен, ТФ ,,Ева“ към НЧ ,,Съгласие 1869“ – Тетевен и др.

На празника присъстваха над 500 души, сред които Мария Стойчева – Председател на ОбС-Тетевен, Борис Врабевски – Зам.-кмет на Община Тетевен, Тони Стоев – Зам.-кмет на Община Тетевен, общински съветници, представители от клуб ,,Традиция“, Съюза на ветераните от войните в България, Съюза на  офицерите и сержантите от запаса и резерва, ученици, учители, граждани от цялата община и гости.

Реклама