ГДБОП влезе в общината в Ловеч

Реклама

ГДБОП разследва неправомерен достъп до деловодната система на общината, в който участва и административен служител. Това каза кметът на Ловеч Корнелия Маринова.

„В четвъртък по време на заседание на Общински съвет, когато се приемаше бюджета, общински съветник показа на председателя на съвета как може да влезе в деловодната система на общината“, посочи тя и уточни, че през този ден са били отворени два административни документа – единият е кметска заповед, която определя комисия за целите на администрацията за 2019 г., а другият офертно предложение по безопасни условия на труд за тази комисия.

Кметът изтъкна, че веднага е сигнализирала на фирмата, с която общината работи. „Сигнализирахме, разпоредихме се и съответно бяха сменени паролите. Имаме пълната информация, която предоставихме на ГДБОП, за това кой, кога, как и с каква парола е влизал. Вече ГДБОП ще анализират данните и ще ги обобщят. Те работиха целия ден в петък заедно със специалисти от ОДМВР – Ловеч, информирах и окръжния прокурор, за да е в течение, защото по-нататък очевидно нещата ще поеме и Окръжна прокуратура“, обясни кметът на Ловеч.

Реклама

Маринова определи случилото се като безотговорна провокация. „Имаме сведения, че човек от администрацията участва и е автор на провокацията. Предприела съм всички мерки по изискване на писмени обяснения. Дори става дума за държавен служител, който отговаря за информационната сигурност в общината“, посочи Корнелия Маринова.

„Предстоят интересни събития, кадрови кадрили, защото това поведение е безотговорно и престъпно. Ние имаме пълен контрол над това кой влиза, какво гледа и колко пъти. Така че имаме цялата историята на влизанията, като в този ден са само две. И става дума само за деловодната система, а не за база с лични данни или нещо, което да притеснява гражданите“, заяви тя.

„Самата провокация е ужасяваща и най-малкото показва непознаване на закона и неуважение на правилата – нещо, което заради хората в Ловеч общината няма как да премълчи и пропусне. Обикновено приемането на бюджета е найважният момент в едно заседание и може би нарочно беше търсен този момент. Но ще търся и административна, и наказателна отговорност за хората, които си позволиха подобно нещо“, каза още кметът.

Реклама