Кметът на Община Тетевен обяви частично бедствено положение в село Български извор

Реклама

На 10 март 2020 г. д-р Мадлена Бояджиева – кмет на Община Тетевен, свика среща на Щаба за изпълнение на Общинския план за защита при бедствия във връзка с нарушеното водоподаване в село Български извор. Единодушно бе взето решение да се обяви частично бедствено положение в селото, което влиза в сила със Заповед №186/10.03.2020 г. на Кмета на Община Тетевен.

Причината са причинените значителни щети на водоснабдителната инфраструктура в резултат от падналите обилни валежи на 8-ми и 9-ти март. Следствие на силното повишаване на нивото на р. Вит и наличие на плаващи в нея обекти и пропадане на част от западния бряг на реката, е прекъснат довеждащ водопровод за с. Български извор  при преминаването му през коритото на р. Вит в м. Боаза.

Извършени са огледи и са взети мерки за изграждане на временен водопровод. Необходимото време за изграждането му ще бъде около 10 дни, в зависимост от атмосферните условия. В момента са поставени 9 броя водоноски в с. Български извор на места, определени от кмета Исай Данг.  

Реклама

По време на заседанието на щаба бяха обсъдени мерки за справяне с бедственото положение, сред които извършване на неотложни възстановителни работи по водоснабдяването; поддържане на постоянна връзка между институциите за своевременно оповестяване на населението; осигуряване на нормален обществен ред; предупреждение до собствениците на ферми, отглеждащи животни и на фирми, преработващи хранителни продукти, както и търговски обекти и заведения за хранене за предприемане на мерки в условията на воден режим.

Във връзка с обявеното частично бедствено положение и регистрираните случаи на COVID-19 на територията на Република България с цел предприемането на превантивни мерки, са преустановени приема и занятията  в ДГ ,,Здравец“ с. Галата изнесени групи в с. Български извор.

Реклама