Магдалена Маркова от Тетевен със заслужено първо място в Националния конкурс „Малкият принц“

Реклама

Стартира поредното издание на Националния конкурс и среща на малките философи „Малкият принц“ в Селановци. В конкурса взеха участие  73 ученици от цялата страна  от 18 области на страната, съобщава БНР.

Вече са известни победителите в първия кръг сред децата  от втори до четвърти клас. Първо място заслужено получи четвъртокласничката  Магдалена  Маркова от Тетевен, Силвана Стоева се нарежда на второ място, от Пловдив, трето място е за Мартин Станков, от Тетевен, каза организаторът на конкурса Петя Русинова, директор на ОУ „Н.Й. Вапцаров” в село Селановци:

„Тази година, признавам си, избраният цитат се оказа много труден. Седем-членно жури оценяваше есетата. Оценява се независимо един от друг. Предстои втори кръг, факт е ,че няма да се случи на 12 април. Деца от цяла България са поканени да участват, има и от нашата област от Софрониево, от Врачанска област. Конкурсът се организира само от дарения. Нашите спомоществуватели и тази година се отзоваха. Община Оряхово издаде книжка с есета… На всички пожелавам да посрещаме спокойно всичко, защото това е като онези гъсеници, които трябва да преодолеем, за да видим пеперудите.“

Реклама

Учениците във втората възрастова група, от пети до седми клас, ще пишат по една от петте предварително обявени теми, която предстои да бъде изтеглена: „Властта трябва преди всичко да се крепи на разума“; „Човек е самотен и сред хората – отговори змията“; „Какво значи „да опитомиш“?“;  „Бодлите не служат за нищо, цветята показват с тях само лошотията си!“; „- Пустинята е хубава – каза малкият принц, – защото крие някъде кладенец…“ 

Представяме ви есето на Магдалена Миленова Маркова от  Начално училище „Хаджи Генчо“ – град Тетевен, на тема  „Ако искам да видя пеперуди, първо трябва да изтърпя една – две гъсеници“. Четвъртокласничката е първа в своята възрастова група:

„Пеперудата е нежно и красиво създание, което преди да разкрие цялата си прелест, е само една не особено приятна на външен вид гъсеница. Пеперудата е  мечтата на Малкия принц да не бъде сам на своята планета. Той иска да има приятел, с когото да сподели живота си и е узнал тайната, че да дочакаш пеперуда, трябва да си преживял и изтърпял няколко гъсеници. За да се сбъдне тази мечта, той ще трябва да е положил необходимите усилия, да е нащрек с всички опасности, да не забравя към какво се стреми. Нужни са му постоянство и внимание към не толкова привлекателните гъсеници, но за да отгледа приятели, той трябва да приеме гъсениците като част от своя път. Необходимо е време, за да узрее и да се осъществи всяка голяма мечта. Също като при пеперудите, тя трябва да извърви своя жизнен път. За да разцъфнат мечтите ни  като красиви и нежни пеперуди са нужни грижи, търпение, постоянство и много вяра. Не е лесно да отгледаш приятел.  Трябва да си платил цената. Важно е да извървиш своите крачки към него, да си показал, че си готов да  помагаш, да споделяш, да прощаваш, да отстъпваш. Нужно е време да опитомиш лисицата, която се крие във всеки от нас. Необходими са усилия да преодолееш неприятния вид на гъсеницата. Трябва само да помниш и да вярваш, че тя ще стане красива пеперуда.

И тогава няма да си сам на своята планета. И приятелят ти ще ти бъде много, много ценен, защото ще си отделил време и усилия, за да го спечелиш. И тогава той ще бъде винаги с теб, дори когато не е наблизо. Винаги ще е в сърцето ти, и винаги ще чуваш неговия смях.

Също като малка пеперудка в своето началото и аз съм била една голяма мечта. Мечта като малка гъсеничка. Мама ми е казвала, че когато ме е родила, аз съм била педя и половина.  Била съм напълно зависима и безпомощна. Вече съм в четвърти клас и моите родители много ми се радват. Често ми казват, че съм тяхната гордост. И тогава аз се чувствам лека и щастлива като пеперуда! Чувствам се като сбъдната мечта – мечтата на мама и татко да имат добро и умно дете. Аз съм тяхната пеперудка!  

Като всяко дете, имам много мечти. След срещата ми с Малкия принц започнах да мисля за мечтите си като за  красиви летящи пеперуди, които трябва да уловиш. Но за да извървя пътя до красивата  пеперудена поляна, готова съм изтърпя две – три гъсеници. Всеки има своята желана „пеперуда“. За да достигне до нея трябва да извърви различен път, да научи различни уроци. Пътят и трудностите по този път са „гъсениците“, с които се налага да се справим. 

Силно вярвам, че си струва да изтърпим всяка една от тях, за да запазим надеждата си, че напролет няма да сме сами!
Как иначе ще се движим напред и ще се оглеждаме за пеперуди?
Желая от цялото си сърце  всеки да види своите добри и красиви приятели, своите скъпи и чакани пеперуди!“

Реклама