Най-важното, което трябва да знаем за новия коронавирус, превенция и здравни съвети

Реклама

Новият коронавирус 2019 сега се нарича тежък остър респираторен синдром коронавирус, а заболяването, свързано с него – COVID-19. Епидемията от коронавирус официално беше обявена за пандемия от Световната здравна организация, тя причини около 10 000 случая в Китай само през първия месец от появата си. Впоследствие случаи бяха съобщени и от други държави, вкл. такива от Европейския съюз/Европейското икономическо пространство. На този етап има твърде малко налични данни, за да се каже със сигурност колко смъртоносен е COVID-19, но предварителни данни сочат, че той е по-малко фатален от ТОРС от 2002 г. – тежък остър респираторен синдром. Въпреки че двата вируса, както и грипните вируси, се предават от човек на човек и могат да причинят сходни симптоми, те са много различни и следователно се проявяват по различен начин. Вирусът се предава главно чрез въздушни капчици, когато хората кихат, кашлят или издишат. Ясно е, че той може да се предава от заразените лица, когато проявяват грипоподобни симптоми. От известното досега вирусът може да причини умерени грипоподобни симптоми като: треска, кашлица, затруднено дишане, мускулни болки и отпадналост. По-сериозните случаи развиват тежка пневмония, остър респираторен дистрес синдром, сепсис и септичен шок, които могат да доведат до смъртта на пациента.

Хората със съществуващи хронични заболявания са по-предразположени към тежко протичане на заболяването. Като цяло възрастните хора и тези със съпътстващи заболявания (например артериална хипертония, сърдечни заболявания, диабет, чернодробни заболявания и респираторни заболявания) са изложени на по-голям риск от развитие на тежки симптоми.

Вирусът е различим от грипен щам само с тест. Разликите са основно три. COVID-19 има среден инкубационен период 8 дни, при грипа е 2 дни. Според различни изчисления фаталните усложнения при сезон грип са между 0,1 и 1-2%, при коронавирус процентът е 3,4% и разликата е изцяло заради липса на ваксина. Трето – симптомите продължават от 8 до 14 дни, за разлика от сезонния грип (7дни), с тенденция всеки ден да е по-добър.

Реклама

Българският лекарски съюз призовава: „Паниката и струпването пред спешните болнични отделения с обикновени симптоми на настинка са излишни и ще направят усилията за справяне с вирусната вълна неефективни и недостатъчни. В случай че имате общи оплаквания, обадете се на личния си лекар.“

Няма специфично лечение за това заболяване. Подходът, използван за лечение на пациенти с инфекции, свързани с новия коронавирус, е за лечение на клиничните симптоми (например треска, затруднено дишане). Поддържащата грижа (например поддържаща терапия и мониторинг – кислородна терапия, поддържане на телесен баланс на течностите и антивирусни лекарства) може да бъде много ефективна за заболелите.

Задължително е изследването за COVID-19 в случай, че имате остра респираторна инфекция (внезапна поява на най-малко една проява: кашлица, повишена телесна температура или затруднено дишане, както и: в рамките на 14 дни преди появата на симптомите, поне един от следните епидемиологични критерии: близък контакт с вероятен или потвърден случай на вируса или анамнеза за пътуване в Китай и в Италия. Близкият контакт се определя като: съжителство в едно домакинство с пациент с COVID-19; директен физически контакт с пациент със заболяването (напр. ръкостискане); директен незащитен контакт с инфекциозни секрети на пациент с COVID-19 (напр. при опръскване при кихане, допир до използвани от пациента кърпички с голи ръце); директен (лице в лице) контакт с пациент с COVID-19 на разстояние до 2 метра и продължителност над 15 мин.; престой в затворено помещение с пациент с COVID-19 за ≥ 15 мин. и на разстояние минимум 2 метра; здравен работник или друго лице, полагащ директни грижи за пациент с COVID-19, или лабораторен персонал, обработващ клинични проби на пациент с COVID-19 без препоръчаните лични предпазни средства или с нарушена цялост на такива; пътуване със самолет или друго превозно средство в близост до лице с COVID-19 (до две места във всички посоки), придружител при пътуване или лица, полагащи грижи, членове на екипажа, обслужващи дадения сектор, където седи заболелият (ако тежестта на симптомите при заболелия или негово преместване/движение сочи, за по-голяма експозиция за близък контакт може да се определят и други или всички пътници в транспортното средство).

Когато се налага да пътувате

В случай че е необходимо да пътувате, уверете се, че обстоятелствата го налагат и състоянието ви го позволява. Не тръгвайте на път, ако имате температура и кашлица. Своевременно потърсете медицинска помощ и съобщете на лекаря си къде сте пътували, ако имате затруднено дишане, кашлица и температура. Където и да пътувате, прилагайте общите правила за хигиена на ръцете и храната.

При посещение в области или държави с регистрирани случаи на COVID-19: избягвайте контакт с болни хора, особено такива с кашлица; избягвайте посещения на пазари и места, където има живи или мъртви животни. Не докосвайте очите, носа и устата си и мийте често ръцете си с дезинфектант на алкохолна основа или с вода и сапун. Консумирайте само храна, преминала през достатъчна топлинна обработка.

В случай че сте имали контакт с някого с COVID-19, информирайте здравните власти за последващи напътствия. Наблюдавайте се от времето на контакта с този човек и ако развиете някакви симптоми, свържете се с личния си лекар за съвет, като посочите, че сте били в контакт с COVID-19.

Все още няма ваксина срещу коронавируси, ето защо е много важно да се предпазим от инфекция или да задържим по-нататъшно разпространение на заразата. Ако са ви поставили ваксина срещу грип тази година, трябва да знаете, че грипът и коронавирусът са два много различни вируса и сезонната грипна ваксина не би защитила от болести, причинени от COVID-19.

Предпазни мерки

Световната здравна организация разпространи на сайта си съвети за намаляване на риска от коронавирус, които са от изключителна важност. Тя акцентира върху личната хигиена и отговорността към другите. Най-важно е редовното почистване на ръцете с дезинфектант на алкохолна основа или измиване с вода и сапун.

Миенето, често и обилно със сапун и вода за най-малко 20 секунди и дезинфекцията на ръцете са ключът към предотвратяване на инфекция. Ако сапун и вода не са налични, можете да използвате и дезинфекциращ препарат за ръце на алкохолна основа с поне 60% алкохол. Вирусът навлиза в тялото ви през очите, носа и устата, така че избягвайте да ги докосвате с немити ръце. Мийте си ръцете след кихане, когато се грижите за болен, преди, по време на и след приготвяне на храна, преди хранене, след ползване на тоалетна, когато са видимо замърсени, след досег с животни или техни изпражнения, както и при влизане и излизане от всяка нова среда, защото може да внесете или да изнесете вируси.

При кихане или кашляне покривайте устата и носа със салфетка, която изхвърлете веднага в затворен контейнер. Задължително обръщайте внимание на състоянието си и предпазвайте другите. Избягвайте контакт с хора, ако кашляте или се чувствате зле и не плюйте на обществени места. Ако имате температура, кашлица и затруднено дишане, своевременно потърсете лекар и го уведомете къде сте пътували.

Маските за лице помагат да се предотврати по-нататъшното разпространение на инфекцията. Ако слагате маска, поставете я така че да покрива носа и устата и не я докосвайте повече. След всяка употреба незабавно изхвърляйте еднократните маски и мийте ръцете си, тези за многократна употреба задължително изперете!

Ограничаването на социалните контакти до минимум при продължаване на работния процес е задължително.

Поддържайте висока хигиена в домовете. Външната врата и антрето са най-важни. Проветрявайте често! Вирусът не може да влезе през прозореца, но може да излезе оттам и да умре в атмосферата.

По отношение на безопасността на храната – при обработката на храна е необходимо да се използват различни ножове и дъски за рязане на сурово месо и преработени храни, като е задължително измиването на ръце след досег със сурово месо и преди да докоснете преработени храни.

Лична грижа и грижата за здравето на другите, търпение и отговорност са наложителни за справянето с разпространението на вируса!

Автор: Десислава ВАСИЛЕВА

Реклама