3 години лишаване от свобода и глоба от 1000 до 10 хил. лв. за нарушаване на противоепидемичните мерки. РП – Тетевен води 3 дела

Реклама

В област Ловеч се води разследване по 3 броя дела за нарушаване на противоепидемичните мерки. Те са образувани по чл. 355 от НК и се водят под надзора на Районна прокуратура – Тетевен, като се отнасят за жители на Община Тетевен.

Предвиденото наказание за нарушилите наредбата, правилата или мерките, издадени против разпространяването или появяването на заразна болест по хората, се наказва с лишаване от свобода до три години и глоба от хиляда до десет хиляди лева.

Към 25 март в Апелативна прокуратура – Велико Търново, съгласно заповед на главен прокурор, се наблюдават 30 дела, свързани с извънредното положение /РП – В. Търново – 4, РП-Павликени – 7, РП – Горна Оряховица – 4, РП Свищов – 3, РП- Ловеч -2, РП-Тетевен – 3, РП-Плевен – 6, РП – Русе – 1/.

Реклама

28 от тях са за неспазване на задължителните мерки от лица, поставени под карантина и неизпълнили задължението да не напускат посоченото място за пребиванe, като деянието е извършено по време на извънредно положение, свързано със смъртни случаи, обявено с решение на НС  от 13.03.2020 г.  за цялата територия на Р България.

Прокуратурата обръща внимание на гражданите, че неспазване на карантинния период от 14 дни, предписан от РЗИ, може да доведе до наказание лишаване от свобода до 5 години и глоба от 10 000 до 50 000 лева.

Реклама