Безработните в Ловешко за март са близо 800 души

Реклама

В Ловешка област през март са се регистрирали близо 800 души в бюрата по труда, като повече от половината – 530, в периода на извънредното положение. От тях 306 са посочили като причина мерките за ограничаване на коронавируса, съобщиха от дирекцията „Регионална служба по заетостта“ – Ловеч.

Безработицата в областта е 11 на сто, като увеличението спрямо февруари е с 0,5 пункта, а спрямо март миналата година – с 1,5 на сто. Общо към 31 март хората без работа в областта са 6123.

Сред новорегистрираните безработни през март най-голям дял заемат освободените от преработващата промишленост /26.3 процента/, следвани от търговията /14.1 на сто/ и сектора „хотелиерство и ресторантьорство“ /8.5 процента/, предаде БНР.

Реклама

Постъпилите на работа безработни през месеца са 439, като 90 процента от тях са устроени в реалната икономика. След въвеждането на извънредното положение работа са започнали 115 души. През месеца други деветима, търсещи работа, от групата на пенсионерите, учащите и заетите, също са намерили своето ново работно място чрез бюрото по труда.

Заявените работни места на първичния пазар на труда през месеца са 228, като 89 на сто от тях са в частния сектор.

Реклама