Община Тетевен отбеляза 9 май – Ден на Европа и Ден на победата

Реклама

През последните няколко години датата 9 май присъства в Културния календар на община Тетевен. Ежегодно с различни събития тетевенци отбелязват Деня на Европа и Деня на победата. Всяка година в знак на уважение и признателност се поднасят венци и цветя пред монумента на героите тетевенци, загинали във войните и се организират мероприятия, в които се включват деца и граждани.

Денят на победата е ден на тържествуването на Човечеството пред злото и най-вече ден за преклонение, благодарност и почит пред тези, пролели кръвта си и жертвали живота си, сражавайки се по бойните полета, за да ни има.

През 1985 г. ръководителите на страните от Европейския съюз, на свое заседание в Милано, решават 9 май да бъде честван като Ден на Европа. От тогава до днес 9 май символизира стремежа към единство, мир и просперитет в Европа.

Реклама

Днес, макар и в извънредна ситуация, всеки един от нас отново се прекланя пред загиналите във войните и с надежда и вяра в бъдещето отбелязва Деня на Европа – символ на мир, обединение, равенство и солидарност.

Реклама