Хванаха бракониерите, убили бременна кошута в Рибарица. Оказва се, че това са системни нарушители на реда

Реклама

С години продължават бракониерските набези в Тетевенския балкан, а местните жители многократно са сигнализирали и медии, и контролиращите органи, но досега без резултат.

До 11 май т.г., след подаден сигнал служители на ТП „Държавно горско стопанство – Тетевен“. Тогава горските са открили труп на отстреляна зряла бременна кошута от вида благороден елен в близост до асфалтов път на изхода на с. Рибарица посока с. Шипково. В рамките на 24 часа след предприетите незабавни и адекватни съвместни действия от служителите на МВР Тетевен, РП Тетевен и ТП „ДГС Тетевен“ към ЮЗДП – Благоевград, рецидивистите-бракониери са заловени, съобщиха от blitz.bg.

Трябва да се отбележат и специалните заслуги на началника на полицията в Тетевен главен инспектор Светослав Съев за светкавичните мерки, след които лицата, извършили безобразното нарушение, са установени и задържани в следствения арест на МВР Тетевен. Повдигнати са им обвинения по Закона за лова и опазване на дивеча и са образувани досъдебни производства.

Реклама

Оказва се, че това са системни нарушители от Тетевен – Георги Георгиев и Марсел Милчев, които през последните месеци са следени постоянно, но въпреки това, всеки път са успявали да се измъкнат. Установено е, че през последните две години, двамата са убили десетки животни – благородни елени, сърни и диви свине, с цел продажба на дивечово месо. Последните им набези са от 10 май т.г., когато Георги Георгиев и Марсел Милчев заедно със своите приятели тръгват от Тетевен към Рибарица със джип Cherokee. На изхода на Рибарица те осветяват с фаровете три броя кошути, като в последствие стрелят с незаконно притежавана ловна пушка по една от тях. Три сачми попадат в областта на главата, причинявайки моментална смърт. В рамките само на десет минути бракониерите разфасоват бременната кошута, взимайки със себе си само задните бутове, предните плешки и рибиците и отпрашват мигновено посока гр. Тетевен, уточняват от полицията.

След като са установили самоличността на бракониерите, органите на реда извършват обиски на домовете им, като изземат незаконно притежавани оръжия и боеприпаси. Оказва се също така, че лицето Марсел Милчев е залавян още като непълнолетен заедно с баща си преди пет години след бракониерски лов отново в с. Рибарица. Разследването по случая продължава.

Местните жители изказват своята благодарност на началник РУ -Тетевен – главен инспектор Светослав Съев, че благодарение на професионалните действия най-накрая безчинстващите с години бракониери са заловени. Надеждата им е те да получат справедливо правосъдие и да изтърпят наказанието си. Не на последно място – прокуратурата да разследва докрай покровителството на бракониерството в района.

Реклама