Строителството на АМ „Хемус“ е спряно в два участъка заради археологически разкопки

Реклама

Строителството на автомагистрала „Хемус“ е спряно в два участъка между п.в. „Боаза“ и п.в. „Дерманци“ в Ловешко, заради археологически разкопки, които трябва да бъдат извършени там, съобщи областният управител на Ловеч Ваня Събчева, предаде БТА.

По думите й, след официално запитване до Агенция „Пътна инфраструктура“, от там са информирали, че на 8 май е публикувана покана до Националния археологически институт с музей при БАН за извършване на пълни археологически проучвания на два обекта в участък на автомагистрала „Хемус“ на територията на Ловешка област. Единият е в района на п.в. „Боаза“ при село Брестница. За него се счита, че е от римски период – от средата на 2 до средата на 3 век. Вторият обект е между селата Торос и Дерманци и е регистриран като ранносредновековен металургичен център. Обектите са открити в края на миналата година.

До 15 май е срокът за постъпване на предложения за извършване на археологическото проучване, което ще продължи 60 дни. Строително-монтажните работи в тези участъци ще бъдат възстановени след получаване на протокол от Министерството на културата за освобождаване на терена за строителство.

Реклама

Реклама