18 май – Международен ден на музеите

Реклама

На 18 май 1978 г. за първи път се чества Международният ден на музеите. Решението за това е взето през 1977 г. в Москва на ХІ-та генерална конференция на Международния съвет на музеите. Думата „музей“ идва от латинската дума „museum“, която е от гръцки произход и произлиза от „mouseion“. „Mouseion“ било мястото (понякога храм), което било посветено на музите, покровителките на изкуствата в гръцката митология.

В модерната си форма музеят възниква като индивидуална колекция от куриозни предмети на аристократи през Ренесанса. Националната държава превръща музеите в стожер на своята културна идентичност. Днес, когато светът е движен от глобализацията, музеят е превърнат в главно средство за привличане на туристи.

Историческият музей в Тетевен е основан през 1911 година от тетевенеца Михал Койчев. Отделя се в самостоятелна сграда през 1932 година, когато по инициатива на градския благотворителен комитет „Георги Бенковски“ и по проект на архитектите Иван Васильов и Димитър Цолов, е построен дом – паметник с доброволния труд и дарения на местните жители, в знак на признателност и почит към паметта на загиналите за свободата им техни съграждани. В нея е разположена музейната сбирка,чието начало поставя през 1911 г. учителят по естествени науки Михал Койчев.

Реклама

С течение на времето музейната сбирка се обогатява и разширява. За нуждите на музея, през 1974 година сградата е преустроена и разширена.Исторически музей – гр. Тетевен, се финансира от общинския бюджет като местна дейност.Музейната експозиция включва три раздела: Археология, Етнография и Възраждане.

Изложени са разнообразни археологически находки:* оръдия на труда от късния палеолит и неолит;* съдове, култова пластика, оброчни плочки, разкриващи материалната и духовна култура на траките по тези земи;* средновековни оръжия, съдове, монети и други.

Етнографският отдел на музея представя облеклото, бита и занаятите, характерни за тетевенския район: резбарство, тъкачество, златарство. Показани са автентични женски и мъжки народни носии от Тетевен, с. Бабинци, с. Лесидрен, с. Малка Желязна, с. Рибарица, както и колекции бродерии и пафти.Отдел „Възраждане“ разкрива чрез фотографии, документи, ордени и лични вещи участието на жителите на тетевенския край в борбите за национално освобождение. Музейният фонд наброява около 4600 експоната.

Исторически музей – гр. Тетевен

18 май – Международен ден на музеитеИсторическият музей в Тетевен е основан през 1911 година от тетевенеца Михал Койчев. Отделя се в самостоятелна сграда през 1932 година, когато по инициатива на градския благотворителен комитет „Георги Бенковски" и по проект на архитектите Иван Васильов и Димитър Цолов, е построен дом – паметник с доброволния труд и дарения на местните жители, в знак на признателност и почит към паметта на загиналите за свободата им техни съграждани. В нея е разположена музейната сбирка,чието начало поставя през 1911 г. учителят по естествени науки Михал Койчев. С течение на времето музейната сбирка се обогатява и разширява.За нуждите на музея, през 1974 година сградата е преустроена и разширена.Исторически музей – гр. Тетевен, се финансира от общинския бюджет като местна дейност.Музейната експозиция включва три раздела: Археология, Етнография и Възраждане.Изложени са разнообразни археологически находки:* оръдия на труда от късния палеолит и неолит;* съдове, култова пластика, оброчни плочки, разкриващи материалната и духовна култура на траките по тези земи;* средновековни оръжия, съдове, монети и други.Етнографският отдел на музея представя облеклото, бита и занаятите, характерни за тетевенския район: резбарство, тъкачество, златарство. Показани са автентични женски и мъжки народни носии от Тетевен, с. Бабинци, с. Лесидрен, с. Малка Желязна, с. Рибарица, както и колекции бродерии и пафти.Отдел „Възраждане" разкрива чрез фотографии, документи, ордени и лични вещи участието на жителите на тетевенския край в борбите за национално освобождение.Музейният фонд наброява около 4600 експоната.

Публикувахте от Община Тетевен в Понеделник, 18 май 2020 г.
Реклама