Д-р Мадлена Бояджиева бе гост на патронния празник на Висшето военновъздушно училище „Георги Бенковски“

Реклама

На 25-ти май 2020 г. в местността Костина, село Рибарица, община Тетевен, възстановеното Висше военновъздушно училище „Георги Бенковски“, гр. Долна Митрополия, отбеляза своя патронен празник.

На лобното място на българския боец за свобода – Георги Бенковски, Заместник министър-председателят по обществения ред и сигурността и министър на отбраната – Красимир Каракачанов, връчи новите пагони на военнослужещите от състава на Висшето военновъздушно училище „Георги Бенковски“, повишени в звания „полковник“, „подполковник“ и „майор“. Той награди преподаватели и представители на командването за заслуги във военно-образователната дейност.

На тържеството, посветено на 144-ата годишнина от гибелта на патрона на висшето училище, присъства и д-р Мадлена Бояджиева – Кмет на Община Тетевен. По случай възстановяването на училището, тя връчи плакет на бригаден генерал Юлиян Радойски – началник на ВВВУ ,,Георги Бенковски“.

Реклама

Д-р Бояджиева произнесе слово, посветено на 144 години от Епилога на Априлското въстание и гибелта на войводата Георги Бенковски: ,,Бунтовният април на 1876 г. – пламъкът на бунта опожарява най-напред високо извисените. Така и князът на революцията Гавраил Хлътев, се озовава сред изпепелените титани. Името на Георги Бенковски се нарежда между всички тези златни имена и сияе по свой, собствен начин – с младостта си, с волята си, със силата си. Всяка година в местността Костина от цяла България прииждат хора, за да усетят малка част от силата на българския дух и вяра, ставайки свидетели на възпроизвеждането на последните мигове от живота на Бенковски. Макар днес, родолюбците от Национално дружество ,,Традиция“ да нямат възможност да се въплътят в образите на Бенковски, Захари Стоянов, отец Кирил и останалите от четата, ние сме тук не само днес, а всеки ден. Защото, когато поглеждаме към величествените върхове и планини, които са били дом на Войводата и на всички безстрашни революционери, ние си спомняме за тяхното светло дело и сме благодарни за най-голямото богатство, което имаме – свободата!“.

С тържествен ритуал курсантите поднесоха венци и цветя пред паметника на Георги Бенковски, сред които от Кмета на Община Тетевен, ОбС-Тетевен и граждани на община Тетевен. На събитието присъстваха висши офицери от Българската армия, народни представители, ръководството на Община Тетевен, Председателят на ОбС-Тетевен и общински съветници, граждани и гости.

Реклама