Въвеждат строги мерки в Лесидрен заради случаите на COVID 19

Реклама

Кметът на община Угърчин Станимир Петков със своя заповед въвежда строги противоепидемични мерки в Лесидрен заради потвърдените случаи на COVID 19. Те влизат в сила от 12 юни до второ нареждане и бяха обявени на свиканото от областния управител Ваня Събчева заседание в съкратен състав на Областния щаб по здравеопазване във връзка с потвърдени случаи в с. Лесидрен.

Забранява се достъпът до детски и спортни площадки и спортни съоръжения –игрища, фитнес уреди на открито и др. на територията на с.Лесидрен, забранява се провеждането на всякакви масови мероприятия, в които участват деца. Препоръчително е ограничаване на частните мероприятия с масов характер на открито и на закрито, преустановяват се посещенията в клубовете на пенсионерите и в младежкия клуб.

Да се преустанови предлагането на кафе, топли и студени напитки и други стоки от вендинг-автомати, разположени на открито и закрито, както и провеждането на традиционния пазарен ден в сряда, разпорежда още общинският кмет. Всички помещения на институции, които работят с граждани ще бъдат дезинфекцирани по 3-4 пъти на ден. Препоръчва се във всички обществени сгради, в това число търговски обекти, банки, центрове за обслужване на клиенти и др., също да се предприемат мерки за почистване с дезинфектанти 3-4 пъти дневно. В административната сграда на кметството да се обслужват граждани при повишени мерки за биологична сигурност.

Реклама

Със заповедта се въвежда задължителна дистанция от 1,5 метра между две лица на всички обществени места – магазини, аптеки, банки, Общинска администрация, и др. Преустановяват работа питейните заведения и ресторантите и се забраняват всички масови прояви – събори, сватби, абитуриентски тържества, молитви и др., както и събирането на повече от две лица на едно място. Задължават се всички работодатели, собственици на търговски обекти и др. да спазват строго алгоритъма за провеждане на дезинфекция. Носенето на защитни предпазни маски и ръкавици от персонала е задължително.

С взетите мерки зам.-кметът на община Угърчин Мария Динова запозна щаба. На заседанието бе докладвана информация от РЗИ за обстановката в област Ловеч към днешна дата.

Към 15 часа днес общият брой на карантинираните лица в област Ловеч е 235 души, разпределени по общини, както следва: Априлци – 3; Летница – 5; Ловеч -58 ; Луковит – 40; Тетевен – 50; Троян – 38;Угърчин – 19; Ябланица – 22. Общо потвърдените случай към 15 часа в област Ловеч са 11, излекуваните са 5. Шест са активните случаи – диагностицирани и изолирани в дома: община Ловеч – 2; община Троян – 1; община Угърчин – 3. Съобщеният по-рано днес 11-ти положителен случай е с настоящ адрес в София, не е пребивавал на територията на област Ловеч и има епидемична връзка с първия съобщен случай за с. Драгана, община Угърчин. Ще бъде дерегистриран за област Ловеч.

Положителен е резултатът на едно от контактните лица на първия случай от с.Лесидрен, на лицето е сменена карантината от 14 на 28 дни. До момента остава общ брой положителни случаи за област Ловеч 11.

Поради потвърдена информация за събиране на по-голям брой хора от Лесидрен на семейно тържество, сред които e бил потвърденият първи случай от Лесидрен, РЗИ Ловеч предприе активно издирване и пробонабиране с цел проследяване на епидемичната връзка и ограничаване разпространението на инфекцията. Установените контактни са 31 – от Лесидрен, селата Дерманци и Ъглен, Угърчин и София. Всички 23 контактни лица от област Ловеч са поставени под 14-дневна карантина и е взет материал за изследване. Лицата от София (8) са предадени на Столична РЗИ за обследване и изследване. Продължаваме набиране на информация и за други масови мероприятия в Лесидрен, на които са присъствали поотделно двата положителни случая от селото. За съжаление, те не ни съдействат активно и информацията се натрупва от други източници, от полиция, от граждани. Възложено е на полицията да уточни тези събития, участвалите лица, за да ги установим, изолираме и вземем проби, докладва директорът на РЗИ Ловеч д-р Анета Винева.

В заседанието участва и директорът на ОД на МВР Ловеч старши комисар Милен Маринов. Той поясни, че в отличен синхрон с местната власт и РЗИ работят по откриване и установяване на контактни лица и ще продължат да го правят. По думите му, патрули на ОД на МВР ще бъдат в Лесидрен през почивните дни и ще издават полицейски разпореждания при установяване на неспазване на заповедта на кмета на общината.

Полицейски разпореждания са издадени вече и на всички карантинирани лица, стана ясно на заседанието.

Реклама