Празникът на Тетевенската саламура се отлага

Реклама

Тази година, поради пандемията от COVID-19, още едно събитие от културния календар на Община Тетевен няма да се състои. Това е празникът на Тетевенската саламура. Ето какво написа кметът на Тетевен – д-р Мадлена Бояджиева във фейсбук:

„Тези дни Тетевен трябваше отново да събере множество хора от цялата страна на поредното издание на този чудесен празник, превърнал се вече в традиция. За съжаление епидемичната обстановка не позволи това да се осъществи. Надявам се идеите, които имаме за следващото издание на празника, да реализираме успешно догодина.“

Видео от празника:

Реклама

За празника:

Всяка година в края на юни месец се организира Празникът на Тетевенската саламура. Той събира гости от цялата страна, дошли да опитат най-вкусната рибена чорба и да видят забележителностите и природните красоти на Тетевен. Събитието може да се определи както като културен, така и като туристически продукт, изпълнен с редица мероприятия.

Празникът на Тетевенската саламура се организира за първи път през 2016 година в мандата на настоящия кмет на Община Тетевен – д-р Мадлена Бояджиева. Оттогава се превръща в традиция за тетевенци и всяка година става все по-вълнуващ и популярен, дори извън пределите на България.

Тетевенската саламура е характерна за региона на град Тетевен и околните села по поречието на планинските реки. Това е вид рибена чорба, част от Българската национална кухня. Тя може да се приготви от всякакъв вид речна риба, най-добре дребна. Подходяща е както за предястие, така и за ракиено мезе и против махмурлук. Може да се яде топла, но истинските й ценители обикновено я ядат студена. По правило истинската саламура трябва да отговаря на три качества – много солена, много кисела и много люта. След третата лъжица, ако по челото няма пот и не се сърба звучно, значи нещо й липсва.

През годините в програмата на празника участват певчески и танцови състави, а екип от утвърдени готвачи демонстрира на живо магията при създаването на тетевенската саламура. Със свои автентични рецепти за приготвяне на традиционни рибни ястия се включват кметове и представители на кметствата от общината. Ученици от местните училища също показват своите специалитети. В събитието по атрактивен начин се представят и пожарникарите от Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението“/РСПБЗН/ – гр. Тетевен.

Всички участници сами преценяват как да подготвят, презентират и оформят своето участие и щандове. Те получават специални грамоти. Организира се и дарителска кампания, която всяка година е по различен повод. Прави се и демонстрация на стари начини на улов на риба, както и зарибяване в р. Бели Вит.

Целият празник е съпроводен с фолклорна програма и много настроение.

Реклама