Заседава Областният щаб по здравеопазване

Реклама

На 9 юли се свика заседание на Областния щаб по здравеопазване. На него бе представена актуалната информация за епидемичната обстановка в областта за COVID 19, както и разгледана заповедта на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев за възстановяването на някои мерки с цел ограничаване разпространението на коронавируса.

Към 14 часа на 9 юли в област Ловеч карантинираните лица са 232. По общини разпределението е както следва – Априлци 9, Летница 8, Ловеч 63, Луковит 31, Тетевен 43, Троян 51, Угърчин 18 и Ябланица 9. Общо диагностицираните случаи са 21, като от тях 5 са активни – 2 на домашно лечение и 3 хоспитализирани, излекуваните са 16, докладва д-р Росица Милчева от РЗИ. Тя подчерта, че към момента област Ловеч е в групата от три области с най-малък брой диагностицирани случаи. Д-р Милчева подчерта още, че и в следващите дни ще продължат масираните проверки по спазване на противоепидемичните мерки в производствени предприятия и институции, лечебни и здравни заведения, както и ще продължи по график изследването за вирусоносители в детските градини на областта.

Считано от 10 юли не се разрешават посещенията на закрито в дискотеки, пиано-барове, нощни барове, нощни клубове и други подобни нощни заведения за развлечения. Посещенията в тези обекти на открито се допускат при заетост до 50 % от общия капацитет на заведенията и при спазване на въведените противоепидемични мерки.

Реклама

На основание същата заповед не се разрешават групови празненства с присъствие над 30 души на открито и на закрито (в т.ч. сватби, балове, кръщенета и др.). 

Здравният министър разпорежда още всички колективни и индивидуални спортни мероприятия с тренировъчен и състезателен характер, за всички възрастови групи, на открито и на закрито, да се провеждат без публика.

В заповедта е разписано още, че министрите и държавните органи, съгласно функционалната си компетентност, е необходимо да предприемат незабавни контролни мерки на територията на цялата страна, като усилията да бъдат насочени към задължително прилагане и спазване на противоепидемичните мерки.

Всички прояви и събития следва да се организират при засилен предварителен и текущ контрол. Областните щабове, кметствата и областните администрации създават необходимата организация за контрол по спазване на въведените мерки на територията на страната, като могат да въвеждат и допълнителни такива при отчитане на спецификата и данните за разпространението на COVID-19 в съответните населени места.

Към момента на територията на област Ловеч не се въвеждат други ограничения, освен разписаните в заповедта на министъра.

Областният щаб апелира гражданите и институциите да бъдат стриктни при спазване на мерките за ограничаване разпространението на заболяването. Областният управител е в непрекъсната връзка с болниците и РЗИ, следи се състоянието на хоспитализираните, както и ежедневните данни за констатирани случаи и при увеличаването им ще се коментира и въвеждането на допълнителни ограничения.

С пълния текст на Заповед № РД-01-393/09.07.2020 г., която влиза в сила от 10 юли, можете да се запознаете тук.

Реклама