Проведе се работна среща с директорите на училищата от област Ловеч

Реклама

Зам.-областният управител Илиян Тодоров участва в работна среща на зам.-министър Таня Михайлова с директорите на училищата от област Ловеч. Тя бе организирана от народния представител Иван Миховски, а целта й бе да се чуят всички мнения относно работата в електронна среда и предизвикателствата пред новата учебна година.

„Благодаря на всички учители от област Ловеч, които в условията на карантина и с много неизвестни успяха да организират работата си така, че учебната година завърши успешно. Пред какви трудности сте били изправени в тази безпрецедентна криза и какво трябва да се направи през новата учебна година ще се говори днес. Само с диалог и чуваемост може да се постигне добър резултат. Надявам се мерките, които предприема държавата, решенията, които взема Министерството на образованието и вашите виждания да съвпаднат, за да стартираме на 15 септември по-спокойни и уверени“, каза при откриването Тодоров. Той сподели впечатленията си като родител на абитуриентка, като подчерта, че в електронна среда не само учителите са работили много повече, за да си подготвят за уроците, но и децата са учили много повече.

Срещата на зам.-министър Михайлова се проведе в залата на Езиковата гимназия, а участниците в нея бяха разделени в две групи – директори на основни и начални училища, и директори на профилирани и професионални гимназии. Различни са били проблемите, пред които са били изправени ръководствата на училищата, но общото е, че всички учители са намерили своите решения, за да провеждат занятията си, използвайки различни платформи за целта. Михайлова подчерта, че след анализ е станало ясно, че всяко училище трябва да избере своята платформа за работа, а не всеки клас да работи на различна.

Реклама

Друг проблем, който бе изтъкнат, е че в началото учителите са давали по-голям обем задачи, а учениците трудно са организирали своето време пред компютрите, особено ако в семейството е имало едно устройство и повече от едно дете. Чуха се и наистина полезни идеи, като предложението на новоизбрания директор на математическата гимназия Венцислав Георгиев, който подчерта, че наличието на интерактивни дъски в училищата би повишило качеството на преподаване в електронна среда.

Безопасното отваряне на училищата в новата учебна година е от първостепенна важност за всички с оглед на обстановката, в която се намираме и разпространението на Ковид 19. Нашата задача е да изготвим рамка, каквато представихме на отрасловия съвет за това как всяко едно училище да може да реагира в определени ситуации. Безспорно, когато говорим за физическа дистанции между учениците, особено при по-малките, това е фактически невъзможно, както и в детските градини. Но всички разумни мерки – дезинфекция, да се избягва струпването, идентификация на критичните места и разработването на специфични правила всяко училище ще може да се справи. Това обясни на колегите си зам.-министър Михайлова, като преди това и тя изрази искрената си благодарност към съсловието за справянето с тази учебна година, която приключи.

„Със сигурност да си учител днес е предизвикателство и не само защото всяка година се сменят учениците и родителите, с които работим, а след това, което ни се случи в извънредното положение още повече се затвърждава, че да си учител днес е предизвикателство. Българският учител за пореден път доказа, че нищо не може да го спре, когато с възрожденски плам осъществява своите задачи. Знам, че всички са работили много повече отколкото в класната стая, че сте били под непрекъснатото наблюдение на родителите, и аз горещо ви благодаря за това, което направихте, беше впечатляващо, защото всички започнахте в неизвестното, а се справихте“, каза Михайлова пред колегите си.

„Спокойна съм за новата учебна година, защото вие сте в класната стая и увличате след себе си децата“, увери тя директорите на училищата от областта. По думите на зам.-министър Михайлова решението е засега новата учебна година да започне присъствено, всяко училище само да прецени дали да бъде всеки клас в определена класна стая, наясно сме, че всяко училище е различно и не може да има универсален модел. Много материал, недотам доброто стиковане на времето и други малки проблеми ще се решат от всеки от вас след натрупания опит, но важното е, че в следващите месеци вече няма да бъдем пред толкова неизвестни, колкото в началото на пандемията, каза още тя.

Зам.-министър Михайлова поясни, че се обсъжда и провеждането на тържествено откриване на новата учебна година поне за учениците от първи, пети и осми клас, които трябва да се запознаят с нови класни ръководители. Срещата бе водена от началника на Регионално управление по образование в Ловеч Еленко Начев.

Той подчерта, че 91 % от учениците в област Ловеч са били обхванати от обучението в електронна среда и имат готовност, ако се наложи отново да работят по този начин. „Този формат на разговор е изключително полезен, ще предложа такива срещи да проведем и в другите областни центрове, за да можем по-лесно и бързо да намерим най-верните решения за новата учебна година“, подчерта след работната среща зам.-министър Михайлова.

Реклама