В Тетевен се проведе 11-то издание на „Дни на планинската вода“

Реклама

В началото на седмицата в гр. Тетевен се състоя 11-то издание на „Дни на планинската вода“, което се организира от проф. д-р Игнат Игнатов със съорганизатор Община Тетевен. Тази година, поради епидемичната обстановка, то се проведе сред природата при планински извор „Клиндьово“. Събитието уважиха д-р Мадлена Бояджиева – кмет на Община Тетевен и Борис Врабевски – зам.-кмет на Общината.

Радвам се, че за 11-ти път откриваме това събитие, макар и в по-тесен кръг, поради пандемията от COVID-19. Тетевен е богат на извори, разпределени на различни и красиви места, като днешното, a чрез изданията „Дни на планинската вода“ подчертаваме качествата и ползите на тази природна забележителност – изворната вода. Това, което трябва да направим, е да популяризираме своето богатството, за да привличаме все повече туристи и гости, каза д-р Бояджиева при откриването на мероприятието.

Кметът подчерта още, че голяма част от изворите на територията на гр. Тетевен вече са изследвани от професор Игнатов, за което му благодари. Тя отбеляза, че очаква работата в тази посока да продължи, като бъдат изследвани и останалите извори, за да се изготви обща и пълна карта, на която да е видно – къде се намират, какъв е съставът им и каква е тяхната полезност.

Реклама

След официалното откриване, младежите, които участваха в инициативата, се разделиха по 5 лъча, за да доставят различни видове планинска вода. Те взеха проби от водопад „Скока“, извор „Син пишур“, извор „Клиндьово“ и още два планински потока. По-късно бе направено измерване на водата и анализ на резултатите по следните критерии – температура, pH и наличие на свободни електрони. Краят на събитието бе поставен с футболен мач, провел се на спортен комплекс „Тетевен“ в кв. Горни край.

Проф. д-р Игнат Игнатов подчерта, че трябва да популяризираме гр. Тетевен именно чрез неговите извори и спорт. Благодаря на кмета на Община Тетевен – д-р Мадлена Бояджиева и нейния екип, че подкрепят инициативата „Дни на планинската вода“ и разбират важността й, допълни още проф. Игнатов.

Реклама