Отбелязaхме големия християнски празник Успение Богородично

Реклама

На 15 август 2020 г. в община Тетевен бе отбелязан тържествено един от най-големите летни празници на православните християни – Успение на Пресвета Богородица. Всяка година в по-голямата част от населените места в общината празникът се отбелязва с редица събития.

Днес на територията на общината бе открито още едно място, където желаещите могат да спрат и да се помолят. В село Рибарица бе открит и осветен параклис, носещ името на Света Богородица. Той е изграден по инициатива на младия Иван Иванов и с помощта на негови приятели. Отец Павел отслужи Света литургия и пожела здраве и благоденствие на всички. Гост на освещаването на параклиса бе д-р Мадлена Бояджиева – кмет на Община Тетевен, която поздрави Иван за идеята и изрази радостта си, че младите хора на Тетевен пазят вярата и българските традиции.

По-късно през деня в кв. Козуря в гр. Тетевен на оброка на Пресвета Богородица по случай празника, също се проведе тържествена литургия. Отец Борис благослови присъстващите кузуренци и тетевенци и техните семейства. На събитието присъства и д-р Бояджиева.

Реклама

Денят е посветен на смъртта на Божията майка или на успението ѝ. Според преданието на този ден апостолите се събрали от местата, където проповядвали, за да се простят със Света Богородица и да погребат пречистото ѝ тяло.

Реклама