Училищна Телерик Академия отвори приема за безплатните си ИТ обучения за ученици в Ловеч и Луковит

Реклама

Кандидатстването става онлайн до 11 октомври и не изисква предишни познания в областта

Училищна Телерик Академия – най-мащабната безплатна ИТ инициатива за ученици от 1-ви до 12-ти клас, обяви днес, че стартира приема за учебната 2020-2021 година в 110 школи в 33 града в България. Деца и младежи в 4-12 клас ще имат възможност да се обучават безплатно в школи по програмиране в Ловеч и Луковит.

Кандидатстването е отворено онлайн през сайта на Училищна Телерик Академия до 11 октомври и не изисква предишни ИТ познания.

Обученията стартират в началото на ноември и ще се провеждат до юли 2021 г., а форматът им (онлайн или присъствен) ще бъде съобразен с препоръките на здравните органи.

Реклама

В Ловеч предстои една школа по алгоритмично програмиране за 4-7 клас, която ще се реализира в сътрудничество с регионална библиотека „Проф. Боню Цонев“, подкрепата на Фондация „Веселин Калчев“ и дарители от гр. Ловеч, както и със съдействието на Областен управител Ловеч.

Програмата в Луковит по разработка на игри за 8-12 клас се реализира в сътрудничество с ПГСС „Сергей Румянцев“, съдействието на кмета на община Луковит и подкрепата на Фондация „Америка за България“.

„За да растат подготвени в контекста на съвременния технологичен свят, учениците трябва да усвоят ключови дигитални умения, които ще ги направят успешни сега и за в бъдеще.

Пандемията и преминаването на цялата образователна система онлайн през изминалата учебна година само ускориха тази тенденция. Затова сега разширяваме значително мащаба на Училищна Телерик Академия – ще присъстваме за първи път в 33 града, обхващайки 75% от областите в България. Така целим да осигурим достъп на все повече деца от различни населени места до безплатно, модерно ИТ обучение“, коментира Петър Шарков, изпълнителен директор на Училищна Телерик Академия.

 • Обучение за 8-12 клас
  С практическа насоченост и модерна програма, обучението подпомага кариерната ориентация на учениците и тяхната последваща професионална реализация. „Разработка на игри“, където се запознават с едни от най-използваните технологии в света: HTML, CSS и JavaScript и започват да създават интерактивни компютърни игри. (Луковит)
 • Обучение за 4-7 клас
  Интерактивната програма, предоставена на разбираем за децата език, развива логическото мислене, креативността и дигиталните им умения. Алгоритмично програмиране“, където усвояват задълбочени познания по програмиране, развиват логическото си мислене и се подготвят за състезания по информатика. (Ловеч) Повече информация за програмите и приемът в тях може да получите по време на безплатния уебинар на Училищна Телерик Академия на 10 септември от 18:30 ч.
 • Кандидатстване и входен изпит
  От кандидатите не се изискват предварителни познания по програмиране. Учениците в 8-12 и 4-7 клас могат да кандидатстват през сайта и да се явят на входен изпит онлайн до 11 октомври. Изпитът включва 30 логически задачи под формата на тест и е с продължителност 45 мин.
 • Подготовка за професиите на бъдещето
  Интерактивните обучения на Училищна Телерик Академия развиват логическото мислене и креативността на учениците, техните умения за решаване на проблеми и дигитални компетенции. Придобитите познанията са полезни за всички сфери на развитие и професии, включително и в един от най-перспективните сектори у нас – ИТ. След успешно завършване учениците получават сертификат от Училищна Телерик Академия, а през следващата учебна година могат да продължат обучението си в по-високо ниво или друга нейна програма. Повече информация за програмите може да бъде намерена на сайта на Училищна Телерик Академия.
Реклама