В село Рибарица бе открит паметник на генерал Владимир Вазов

Реклама

На 22-ри септември – Денят на независимостта на България, в село Рибарица бе открит и осветен паметник на генерал Владимир Вазов. Пред къщата, в която генералът прекарва едни от последните дни от живота си, към съществуващите две плочи, от днес вече се извисява и негов паметник.

Идеята за откриване на паметник на героя от Дойран и реализирането ѝ, са дело на проф. Иван Гаврилов. Един достоен знак на уважение към българския дух и героизъм, за които професорът получи поздрави от всички присъстващи. Тържествено паметникът бе открит именно от него и д-р Мадлена Бояджиева – кмет на Община Тетевен.

,,Уважаеми проф. Гаврилов, позволете ми да се обърна към Вас и да изразя своята благодарност, че изградихте този паметник, за да напомня на поколенията след нас за един велик българин, пример за подражание! Този паметник е нашият поклон към делото му!“ – с тези думи д-р Бояджиева се обърна към проф. Гаврилов и напомни, че България трябва да почита и тачи своите национални герои и да възпитава истински патриотизъм и национално достойнство у младите. Тя допълни, че изграждането на паметници като този е едно благородно и патриотично дело, което увековечава светлите моменти от българската история и великите личности.

Реклама

На новооткрития паметник са изписани, изречените думи от ген. Вазов, които носят следите от безстрашието и героизма му: ,,Трябва да победим или да умрем – друг избор няма!“. Думи, които проф. Гаврилов не пропусна да спомене и благодари на всички, които са дошли да отдадат почит към героя.

По случай откриването бе подготвена програма, в която участие взе кметът на село Рибарица г-жа Пенка Ганева, ученици от местното ОУ ,,Георги Бенковски“ и Мъжка вокална група ,,Вежен“ – гр. Тетевен.

Пред паметника на ген. Владимир Вазов бяха поднесени венци и цветя от д-р Мадлена Бояджиева – кмет на Община Тетевен, Ваня Събчева – Областен управител на Област Ловеч, Общински съвет – Тетевен, Общинска администрация – Тетевен, Кметство Рибарица, Донка Михайлова – кмет на Община Троян, ОУ ,,Георги Бенковски“ – Рибарица, НЧ ,,Развитие – 1931“ – Рибарица, Дружество Традиция – гр. Троян, Сдружение ,,Артилерия – ген. Владимир Вазов“ – Плевен, Общинската организация на СОСЗР в Тетевен, о. з. полковник Аврамов, политически партии, общественици и жители на общината.

Благодарение на проф. Гаврилов присъстващите имаха възможността да се насладят и на един прекрасен концерт на Володя Стоянов, който се състоя пред местното народно читалище. Преди стартът на концерта проф. Гаврилов връчи портрет на ген. Вазов за Историческия музей в град Тетевен и икона на кмета на Общината. Портрет получи и читалището в Рибарица, а икони – основните училища в селата Рибарица и Черни Вит и инж. Марин Радевски с благодарност за оказаната подкрепа.

Реклама