Баба Марта върза мартеници на малки и големи в Тетевен

Реклама

На 1-ви март Баба Марта посети Община Тетевен и отправи пожелания за здраве, дълголетие и много щастливи мигове. Тя закичи всички с мартеница, както повелява обичаят. Баба Марта си водеше специални помощници, които зарадваха служителите със своите литературни изпълнения по случай празника.

Първи март бе отбелязан и в НУ „Хаджи Генчо“, където се състоя специално подготвена програма, организирана от училището и НЧ „Съгласие 1869 г.“ – гр. Тетевен. Учениците рецитираха стихотворения и пяха песнички на специалния им гост – самата Баба Марта. Тя им разказа интересни факти около празника и традициите, свързани с него и раздаде на всички малчугани по една мартеница.

Събитието бе уважено от Свилен Русинов – зам.-кмет на Община Тетевен и Мария Стойчева – председател на ОбС Тетевен. Те също закичиха всяко дете с мартеничка и раздадоха подаръци, като пожелаха на всички здраве и късмет.

Реклама

Всяка година на 1-ви март българите честват един от най-тачените празници, а именно – празникът на Баба Марта. В българските традиции той е символ на пролетта и носи пожелание за здраве и плодородие в началото на новия цикъл в природата. Някои от най-специфичните черти на първомартенската обредност и особено завързването на усуканите бяла и червена вълнени нишки, са плод на многовековна традиция, която е била присъща за тракийски и елински обичаи.

Реклама