Напредва изграждането на АМ“Хемус“ в участъка между Боаза и връзката с пътя Плевен-Ловеч

Реклама

Напредва изграждането на автомагистрала „Хемус“ в участъка между Боаза и връзката с пътя Плевен-Ловеч, съобщават от агенцията „Пътна инфраструктура“. В момента по трасето се правят изкопи и насипи, работи се по големите съоръжения – мостове, виадукти, пътни възли, подлези и надлези. На обекта са мобилизирани 69 верижни, 23 комбинирани и седем колесни багера, 33 булдозера, 14 бетоновоза, пет бетонпомпи, 31 валяка, 13 влекача, шест грейдера, 18 водоноски, 11 дъмпера, два кулокрана, 12 крана, два камиона с кран, три телескопични товарача, 21 фадроми, три трошачки, 257 самосвала и др.

Поетапното изграждане на трасето между Боаза и връзката с пътя Плевен-Ловеч е разделено на три участъка. В 51,5-километровата отсечка ще има 17 виадукта, пет моста, пет пътни възела, девет надлеза и подлеза и един тунел.

Участък 1 с дължина 15,26 км започва от Боаза и ще е до пресичането с пътя Луковит-Угърчин, включително пътен възел „Дерманци“. Предвижда се в него да има два пътни възела, четири мостови съоръжения и два виадукта.

Реклама

Участък 2 започва в края на пътния възел „Дерманци“ и е до връзката с пътя Радювене-Катунец, включително пътен възел „Каленик“. Дължината му е 19,2 км и в него ще има два пътни възела, девет виадукта, мост над р. Каменица и тунел с две отделни тръби.

Участък 3 е с дължина 17,08 км. Ще има един пътен възел – „Плевен“, който ще е в края на тази отсечка, която ще стига до връзката с пътя Плевен-Ловеч. В него ще има шест виадукта и девет надлеза и подлеза. Изпълнени са около 7,5 на сто от предвидените строително-монтажни работи на това трасе.
Цялостното изграждане на автомагистрала „Хемус“ до 2024 г. е основен приоритет в управленската програма на правителството, посочват от АПИ.

Реклама