Проведе се неприсъствено заседание на Областен кризисен щаб по здравеопазване

Реклама

На неприсъствено заседание на Областен кризисен щаб по здравеопазване бе представена информация за актуалната епидемична обстановкакъм 10.00 часа на 3 декември общо диагностицираните случаи на COVID-19 са 1482, от тях 540 са активни. Излекуваните са 867, починалите са 75. Извършени са проверки за спазване на противоепидемичните мерки от страна на здравните инспектори в обекти за хранене и развлечение, търговски обекти, фитнес зали, аптеки и др. Нарушения не са установени.

Лечебните заведения докладваха готовност за болнична помощ с разкриването на не по-малко от 20% от общия брой легла на всяко лечебно заведение за лечение на пациенти с COVID-1, както и брой и състав на медицинския персонал на първа линия.

Областният кризисен щаб по здравеопазване бе запознат и с информация на ОД на МВР – Ловеч за осъществения контрол по спазване на противоепидемичните мерки. За периода 20.11 – 3.12. са проверени 4810 лица от областта с наложена карантина в дома си. Проверени са 439 обекти във връзка с разпореденото от министъра на здравеопазването, не са констатирани нарушения. Връчени са 127 предписания за поставяне под домашна карантина. От страна ОД на МВР Ловеч е подсигурен автомобил за транспортиране на болни лица от COVID-19 при нужда.

Реклама

Представен бе и докладът на Областна дирекция по безопасност на храните за контролна дейност – за периода 26.11 – 3.12 инспекторите са извършили общо 41 проверки по текущ официален контрол за спазване и превенция COVID-19. Проверени са 6 производствени предприятия, 15 обекта за търговия на дребно, един обект за търговия на едро. Не са констатирани нарушения, няма издадени предписания.

Членовете на щаба получиха и информация, изпратена от ОС на БЧК-Ловеч с информация за 7032 нуждаещи се лица от област Ловеч, които са подпомогнати с хранителни пакети от „Фонд за подпомагане на нуждаещи се лица“, съвместно с АСП в периода 02.10 – 27.11.2020 г. В момента се подпомагат с хранителни и санитарни пакети 1350 крайно нуждаещи се самотно живеещи лица от всички общини, определени съвместно с кметовете на общини. От 2 ноември 2020 г. е стартирал и проект „Топъл обяд“ на ОС на БЧК-Ловеч, чрез който се предоставя топъл обяд на 60 деца-сираци, полусираци и социално слаби от ОБУ „Неофит Рилски“, с. Дерманци за периода 02.11.2020 – 28.02.2021 г.  Предстои раздаването на 100 пакета здравословни храни за коледните празници на деца от област Ловеч, които са сираци и полусираци по предоставени списъци от училищата от областта.

Реклама