336 педагогически специалисти и 130 непедагогически персонал от област Ловеч са заявили желание за имунизация срещу COVID 19

Реклама

336 педагогически специалисти и 130 непедагогически персонал от област Ловеч са заявили желание за имунизация срещу COVID 19. Това е близо 20 % от общия брой – 1695 учители, възпитатели, педагогически съветници и други, работещи в училища и детски градини. Данните са предоставени на областния управител Ваня Събчева от Регионалното управление на образованието и са към 8 януари 2021 г. Процесът обаче е отворен, всеки може да заяви желанието си. При стартиране на втората фаза от Националния план за имунизация, който включва работещите в образователните структури ще бъдат поканени първо хората, вече заявили готовността си да се ваксинират, а след това и онези, които са взели решението по-късно.

Най-голям е броят на заявилите желанието си в община Ловеч – 148 педагогически специалисти и 54 непедагогически персонал, следвани от Троян – съответно 78 и 22, Тетевен – 54 и 22, Луковит – 33 и 20. В община Ябланица заявилите желанието си за имунизация педагози са 9, а непедагози 4, в Летница 7 и 1, в Угърчин 6 и 5, а в община Априлци към момента само един учител и двама от персонала.

Припомняме, че в момента върви първа фаза, в която попадат медицинският персонал от лечебните заведения за болнична и извънболнична помощ, специалисти по здравни грижи, лекари по дентална медицина, фармацевти, пом.-фармацевти.

Реклама

Във втора фаза са включени педагози, потребители на социални услуги и служители във ферми за норки. В трета фаза – служители, участващи в дейности по поддържането на ключова инфраструктура в държавата, служители на МВР, а в четвърта фаза – възрастни на и над 65 г. и хора с придружаващи заболявания. В пета фаза – уязвими групи от населението поради високия епидемиологичен риск от инфектиране, свързан с начина им на живот.

По данни на Единния информационен портал към 12 януари в област Ловеч са имунизирани вече 115 човека, като 100 от тях са с първата пратка на ваксината, а 15 след получаването на втората пратка.

Реклама