Зам.-министър Евгени Григоров участва в работна среща с областния управител Ваня Събчева

Реклама

Зам.-министърът на здравеопазването Евгени Григоров участва днес в работна среща при областния управител Ваня Събчева. Събчева обсъжда с институциите, имащи отношение по организацията на изборния ден, готовността им да се осигури нормално протичане на всички дейности на 4 април. В срещата участваха председателят на РИК Ловеч Валентина Недялкова, директорът на ОД на МВР старши комисар Цветозар Цанков, директорът на РЗИ Ловеч д-р Анета Винева, Христо Христов, директор на ДАНС Ловеч, началникът на РСПБЗН Владимир Кацарски. След работно посещение в РЗИ Ловеч се включи и зам.-министър Григоров.

Указанията на министъра на здравеопазването за противоепидемичните мерки в секционните избирателни секции, организацията в РИК за реда за получаването на изборните книжа, както и ваксинационната кампания бяха темите на срещата.

Ваня Събчева подчерта, че областта вече има разработен План за действие на техническия екип за изборите, предоставени са указания до общините във връзка с предоставянето на средства за логистично осигуряване на изборния процес; осъществена е организационно-техническа подкрепа за обезпечаване работата на РИК Ловеч – осигурено е помещение за дейността на РИК и друго помещение за провеждане на заседания, подготвена е административната част, приети са предварителни избирателни списъци от ГД „ГРАО“ при МРРБ и предоставени на общинските администрации.

Реклама

„Осъществена е координация с общините във връзка с имунизацията срещу COVID 19 на членовете на техническите екипи и служителите, участващи в изборния процес, екипът на Областна администрация дори вече е получил първата доза, подготвя се имунизацията на членовете на СИК, заявили желание, осъществена е координация с представителите на сдруженията на работодателите в област Ловеч за ваксиниране на работници и служители, проявяващи желание за това, проведена е работна среща с представители на РИК – Ловеч във връзка с прилагането на противоепидемичните мерки, като всички действия на администрацията във връзка с изборния процес ще бъдат съобразени с дадените указания и препоръки на МЗ“, информира Ваня Събчева.

В Ловешка област са разкрити и осем имунизационни кабинета в болници и РЗИ. До тази сутрин в областта са поставени 1638 ваксини, от които 423 са втора доза на медицински специалисти, информира д-р Винева.

Впечатлен съм от отличната организация на РЗИ, вече работят 8, а се очаква и разкриването на още един имунизационен кабинет. Това е голямо предизвикателство – да се подготвят не само членовете на СИК, а и гражданите, които желаят да се имунизират и да бъдат спокойни в изборния ден, каза пред журналисти Евгени Григоров. По думите му видяното в Ловеч дава увереност, че тук няма да има проблеми. Ваксини получаваме всяка седмица, те биват веднага разпределени. Скоро ще има регулярни доставки и от трите вида, така че хората след един момент ще имат избор. Но е добре да подчертаем още веднъж, че и трите са с доказана ефикасност и всички те изпълняват основната цел – да защитават имунизираните от коронавирус и тежки усложнения. В последните няколко дена се ускориха темповете в страната, желаещите се увеличават и се надяваме, че в скоро време ще постигнем едно добро ниво на ваксинация, за да може този вирус да бъде пречупен, каза още зам.-министър Григоров. Той призова хората, които са се имунизирали и реимунизирали да се снабдят със сертификат, за да могат винаги и навсякъде да докажат, че са ваксинирани срещу COVID 19.

Реклама