5 са новите положителни случаи на COVID-19 в област Ловеч

Реклама

Заболяемостта от COVID-19 в област Ловеч бележи плавно показване през м.февруари. 14-дневната заболяеност към 28 февруари е 197,5 на 100 хил.души население при 247,3 на 100 хил.за страната. Спрямо предходната седмица е налице ръст от 63% (124, на 100 хил.към 21 февруари).

Към 11 часа 01 март 2021 г. общо диагностицираните случаи в област Ловеч са 2867, активните случаи са 288, като 88 от тях на болнично лечение, а 200 на домашно лечение и изолация. Излекуваните са 2408. Общият брой на карантинираните лица в областта е 520. Починалите са 171.

На 28  февруари са новодиагностицирани 5 души, разпределени както следва:

Реклама

За Община Ловеч– 2 случая

  • дете на 15 г. от с. Баховица
  • жена на 84 г. от гр. Ловеч

За Община Луковит– 3 случая

  • мъж на 23 г. от с. Дерманци
  • жена на 51  от с. Карлуково
  • мъж на 78 г. от гр. Луковит

От новодиагностицираните 3 души са от 2 семейни огнища, останалите нямат епидемиологична връзка. Хоспитализирани са 4 души, един е на  домашно лечение и изолация.

Всички контактни на новодиагностицираните лица са установени и поставени под карантина.

Няма новодиагностицирани медицински лица и учители.

Починал е мъж на 90 г. от с. Ъглен с придружаващо сърдечно заболяване и мъж на 79 г. от с. Александрово с придружаващи сърдечно и хронично бъбречно заболяване.

Имунизационната кампания на територията на област Ловеч продължава с обхващане на заявилите желание за ваксиниране членове на Секционните избирателни комисии. До момента са обхванати РИК, областна и общински администрации на заетите с изборния процес и СИК в община Троян – общо 158 лица. В „зелен коридор“, с втора доза на подлежащи от втора фаза и част от заетите в изборите, през изминалата седмица са имунизирани над 1000 лица. От днес започва раздаването на ваксина на  AstraZeneca на общопрактикуващите лекари, които ще обхващат лица от четвърта фаза на Националния план за ваксиниране, а именно лица над 65 г. и лица с хронични заболявания от техните пациентски листи. Доставката за областта е 870 дози. Дежурният кабинет на РЗИ ще работи в следващите две съботи „зелен коридор“, за които вече има записани граждани. При следваща доставка на ваксина, записването на желаещи лица в Имунизационните кабинети, извън фазите от Плана, ще продължи.  

От днес са сформирани два мобилни екипа за имунизиране на трудноподвижни граждани, на лица от отдалечни населени места и без личен лекар. Екипите са от ЦСМП и ще имунизират в координация с РЗИ и кметовете на съответни населени места, като е необходимо съответния кмет/кметски наместник да разполага с данни за инвалидизирани лица или без личен лекар и да заяви списък на РЗИ, като осигури и подходящо помещение за екипа. При наличие на ваксина и подадена заявка най-малко 24 часа по-рано, мобилният екип ще извърши ваксинирането. Общопрактикуващите лекари следва да ваксинират лицата в техните пациентски листи и работата на мобилните кабинети не отменя тяхното задължение.

Реклама