При преминаване на границата на 300 на 100 000 заболели ще се предприемат допълнителни противоепидемични мерки в област Ловеч

Реклама

Към 11 март регистрираната 14-дневна заболяемост от COVID-19 в област Ловеч е 280 на 100 000 население. Това стана ясно на проведено днес присъствено заседание на Областния кризисен щаб по здравеопазване, свикано от вр. изп. дл. Областен управител Нели Митева.

От РЗИ – Ловеч информираха още, че от месец февруари до момента е изявена тенденция за постепенно нарастване: в периода 15.02.-21.02 заболяемостта е 120,7 на 100 000 население и седмичен ръст спрямо седмица 6 от 27%; от 22.02.-28.02 вече имаме заболяемост 197,4 на 100 000 и седмичен ръст от 44, 8% спрямо предходната седмица. От 1 до 7 март заболяемостта вече е 265,2 на 100 000 и ръст за седмицата 7,7%.

Диагностицираните и активни случаи в област Ловеч са 414, от които 302 са в домашна изолация и лечение и 112 са хоспитализирани в лечебни заведения за болнична помощ. Отчетлива е тенденцията за хоспитализираната заболяемост, акцентираха от РЗИ. Разпределението на болните по общини е, както следва:

Реклама

Община Априлци – един заболял;

Община Летница – 18  заболели;

Община Ловеч – 153;

Община Луковит – 103;

Община Тетевен – 39;

Община Троян – 78;

Община Угърчин – 10 и

Община Ябланица – 12 заболели.

Общо диагностицираните случаи в областта са 3154, излекуваните са 2563, което представлява 81% от случаите. Починалите лица са 177, или 5,6% от всички потвърдени случаи.

По време на работното заседание бяха обсъдени и се постигна консенсус по допълнителни противоепидемични мерки, които ще се въведат при преминаване на 300 на 100 000 заболели. Предвижда се да преустанови провеждането на мероприятия на закрито и открито /пазари, тържища, изложения, събори, празници, панаири и др./, като изключение ще се допуска само за фермерските пазари при спазване на дистанция от не по-малко от 2 м между щандовете, задължително носене на маски от търговците и клиентите и контрол за спазване  еднопосочността на движение;

Пазаруването във всички търговски обекти тип „супермаркет“ и „хипермаркет“ да се извършва задължително с количка, предоставена от съответния търговец. Броят на количките да бъде редуциран с цел спазване на физическа дистанция между посетителите от най-малко 1.5 м., собствениците и ползвателите на търговските обекти да организират пропускателен режим и да контролират спазването на мярката.

Във всички заведения за хранене и развлечения (ресторанти, заведения за бързо обслужване, питейни заведения, кафе-сладкарници и други) ще се въведе работно време до 22.00 часа използване на не повече от 50% от капацитета им и спазване на отстояние от 1,5 метра между облегалките на столове на две съседни маси с не повече от шест човека на маса, носене на защитни маски от персонала, дезинфекция на съответните маса и столове след всеки посетител и да не се допуска струпване на хора между масите, както е  забрана на жива музика и DJ. Няма да се допускат посещения на малолетни и непълнолетни лица в молове, кафенета, ресторанти и развлекателни заведения без родител/попечител.

Ако заболеваемостта нарасне фолклорни, танцови, певчески, театрални и други самодейни формации и групи ще трябва да преустановят провеждането на репетиции и изяви. Ще се преустановяват и посещенията в залите за групови занимания към фитнес центрове и всички зали за групови занимания по йога, пилатес, аеробика и др. подобни.

Ще се преустанови дейността на пенсионерските клубове и клубовете на инвалида, както и посещението на игрални зали и казина. Всички масови събития като предизборни срещи ще трябва да провеждат на открито, с маски и спазване на дистанция.

Тези и други мерки ще се въведат при необходимост със заповед на директора на РЗИ-Ловеч.

Реклама