Въвеждат нови мерки в област Ловеч заради ръста на новозаразени с COVID-19

Реклама

Към 15.03.2021 г. регистрираната 14 дневна заболяемост от COVID-19 в област Ловеч е 315,8 на 100 хиляди население. От месец февруари до момента е изявена тенденция за постепенно нарастване. На заседание на Областният щаб за борба с Ковид-19, проведено на 11.03.2021 г. са обсъдени евентуалните противоепидемични мерки, в случай че заболеваемостта през седмицата надхвърли 300 на 100 000 заболели, което от 13 март вече е факт.

Изготвена е заповед за въвеждане на допълнителни противоепидемични мерки, която е изпратена за съгласуване по процедура с Главния държавен здравен инспектор. След съгласуването й ще бъде публикувана на интернет страницата на РЗИ-Ловеч.

Част от мерките, които влизат в сила от 17 март, са преустановяване на мероприятия на закрито и открито /пазари, тържища, изложения, събори, празници, панаири и др./, с изключение на фермерските пазари. Пазаруването във всички големи търговски обекти ще се извършва задължително с количка. Всички заведения за хранене и развлечения ще работят до 22.00 часа, като се забранява „живата музика“ и DJ.

Реклама

Няма да се допускат посещения на малолетни и непълнолетни лица в молове, кафенета, ресторанти и развлекателни заведения без родител/попечител.

Според новите мерки, фолклорни, танцови, певчески, театрални и други самодейни формации и групи ще трябва да преустановят репетиции и изяви, спират се и посещенията в залите за групови занимания към фитнес центрове и всички зали за групови занимания по йога, пилатес, аеробика и др.

Преустановява се дейността на пенсионерските клубове и клубовете на инвалида, както и посещението на игрални зали и казина. Всички масови събития като предизборни срещи ще трябва да се провеждат на открито, с маски и спазване на дистанция.

Допълнителните противоепидемични мерки ще влязат в сила от 00,00 часа на 17 март 2021 г. и ще са в сила до 04.04.2021 г.

Реклама