През месец април стартира строителството на две нови отсечки от АМ „Хемус“

Реклама

През месец април стартира строителството на две нови отсечки от АМ „Хемус“. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова по време на изслушване в Народното събрание. Тя обясни, че те са в участъка от 134,14 км, за който в края на 2018 г. правителството отпусна 1,35 млрд. лв. по сметка на МРРБ. Министърът съобщи, че подготовката за изграждане на шестте участъка от трасето се изпълнява с пълна мобилизация. В момента в два подучастъка от участъци 1 и 3 са предприети действия за започване на строително-монтажни работи, като началото им е планирано през втората половина на месец април.

В изпълнение са две отсечки от магистралата. Едната е от п.в. „Буховци“ до п.в. „Белокопитово“ с дължина 16,3 км на стойност 144 934 037 лв. с ДДС. Другата – от Ябланица до п.в. „Боаза“ с дължина 9,3 км и стойност 66 703 079 лв. с ДДС, от която са изпълнени 75% и се очаква да бъде завършена предсрочно през декември т.г.

Министър Аврамова отбеляза, че проблем за реализацията на повечето инфраструктурни проекти е провеждането на отчуждителни процедури, затова МРРБ е в процес на изработване на предложение за даване на възможност за предварително изпълнение на обектите, преди окончателно завършване на съдебните дела по обжалване на оценките за отчуждените имоти.

Реклама

С голяма мобилизация се работи и по автомагистрала „Струма“, от която остават 40,6 км, за да бъде напълно завършена през 2023 г. Тя се финансира от Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014-2020.

На въпрос от народен представител за археологическите находки по трасето на лот 3.1 на АМ „Струма“ край с. Покровник министър Аврамова съобщи, че АПИ е готова с проект за преместване и теренна консервация на част от тях. Две от тези находки – римска фамилна гробница и раннохристиянска църква, ще бъдат преместени и консервирани, а римската вила и баня, които са извън трасето на магистрала „Струма“, ще бъдат запазени. По предварително изготвения индикативен план-график се очаква през месец април тази година да приключи изпълнението на работата по преместването и консервацията на археологическите структури.

Ключов обект за съживяването на Северозападна България е скоростният път „Видин – Ботевград“. В най-напреднала фаза е отсечката Мездра – Ботевград. Мобилизацията за изграждане на участъка е голяма. Очакват се решенията на комисиите за избор на изпълнител за допълнително проектиране и строителство на лот 2 с индикативна стойност 214 560 000 с ДДС и дължина 13,43 км и на лот 1 с индикативна стойност 147 600 000 лв. с ДДС и дължина 19,36 км. В случай че решенията не бъдат обжалвани, изграждането им ще започне веднага след сключване на договори с избраните изпълнители.

МРРБ и АПИ отчитат неудобството, което създава наложеното ограничение заради неравности по настилката в отсечката между Чирпан и Стара Загора на АМ „Тракия“. Проблемът не е само в пътната настилка, а в конструкцията на пътя, подчерта министърът. Затова трябва много ясно да се определят технологията и обхватът на ремонтните дейности. Индикативната стойност за изпълнението им е около 60 млн. лв. В бюджета на АПИ няма предвидени средства за този обект, ще се търсят възможности за целево финансиране от държавния бюджет. Проучва се и законовата възможност за различно ограничение на скоростта в двете платна на магистралата – в лентата с неравности тя да бъде 90 км/ч, а в изпреварващата да е по-висока, например 120 км/ч. По този въпрос трябва да се произнесат и пътни експерти. Желанието ни е ремонтните дейности да стартират през 2019 г., информира министър Аврамова.

Реклама