Информационен бюлетин на РЗИ – Ловеч

Реклама

Епидемиологиччен надзор

Към 19.04.2021 година регистрираната 14 дневна заболяемост от COVID-19 в област Ловеч е 491,24 на 100 хил. население, при 603 на 100 хил. заболяемост към 12.04.2021г. Регистриран е спад на заболяемостта в последните 7 дни от 34,2% . За периода 12.04.2021 година – 18.04.2021 година включително, в областта са регистрирани 257 случая с COVID-19, при 345 за предходния 7 дневен период. В отчетната седмица са извършени 257 епидемиологични проучвания и са издадени и връчени общо 746 бр. предписания за задължителна домашна изолация на положителни лица и за изолация след дехоспитализация, за изолация и лечение в лечебно заведение и за поставяне под карантина на лица, контактни на положителен за COVID-19.

За отчетния период са извършени 702 изследвания за COVID-19 на лица от област Ловеч, при които са доказани общо 344 положителни резултата по методиките PCR, бързи тестове за антигени и антитела и имуноензимни тестове за антитела. В периода от 12.04. до 18.04.2021 година включително лечебните заведения и специализираните имунизационни кабинети на територията на област Ловеч са приложили 603 дози ваксина срещу коронавирус и са обхванати с имунизация първа доза 528 лица от четирите фази на Националния ваксинационен план. Втора доза е приложена на 75 лица.

Реклама

Здравен контрол

Инспекторите от РЗИ – гр. Ловеч извършиха 11 насочени проверки на обекти с обществено предназначение ( 2 хотела, 1 къща за гости, 3 фризьорски салони, 1 обект за съхранение и търговия с козметични продукти, 1 заведение за социални услуги, 1 дом за възрастни хора, 1 закрит плувен басейн и 1 селскостопанска аптека) в гр. Ловеч и гр. Троян във връзка със спазване заповедите на Министъра на здравеопазването. В проверените обекти се спазват противоепидемичните мерки.

На 13.04.21г. е извършена насочена проверка във връзка със получен сигнал за нарушения на противоепидемичните мерки в хотел и ресторант към него в с. Чифлик, общ. Троян. При проверката е констатирано, че няма струпване на хора в залата на ресторанта, спазва се дистанция, осигурени са дезинфектанти за ръце на входовете, които са разрешени от МЗ и в срок на годност, персонала в двата обекта носи предпазни маски за лице. Не са констатирани нарушения. Във връзка със сигнал за неспазване на противоепидемичните мерки, на 13.04.21г. е извършена насочена проверка в траурна агенция в гр. Ловеч, при която е констатирано, че присъстващите в момента персонал и клиент в обекта носят поставени на лицата предпазни маски, спазва се дистанция и са осигурени дезинфектанти за ръце на входа. Не са установени нарушения.

Извършени са 16 насочени проверки, съвместно с представители на МВР, по спазване на разпоредените от на Министъра на здравеопазването противоепидемични мерки в обекти за хранене и развлечения в гр. Ловеч, гр. Луковит, с. Дерманци и с. Торос. При проверките е констатирано, че в обектите се допускат клиенти за консумация на храни и напитки в закрити и открити площи при спазване на изискванията – до 50% от капацитета на заведенията. Всички лица от персонала носят защитни маски за лице за еднократна или многократна употреба; има осигурени и поставени на входовете дезинфектанти за ръце, разрешени от МЗ и в срокове на годност.

Извършени са 1 проверка на аптека в гр. Априлци и 2 проверки в лечебни заведения за първична медицинска помощ в с. Шипково и с. Бели Осъм. При проверките не са констанирани нарушения.

Реклама