Отбелязахме 9 май – Деня на Европа

Реклама

На 9 май отбелязваме Деня на Европа и Ден на победата над фашизма във Втората световна война. В гр. Тетевен, пред Паметника на загиналите във войните тетевенци, бе отдадена почит пред саможертвата и величието на всички отдали живота си, за да бъде Светът днес едно по-добро място.

На събитието присъстваха зам.-кметът на Община Тетевен – Тони Стоев, председателят на ОбС-Тетевен – Мария Стойчева, началникът на пожарната – гл. инспектор инж. Николай Христов, общински съветници, представители на институции, ученици и граждани.

Цветя бяха поднесени от Община Тетевен, Общински съвет – Тетевен, НПГГСД „Сава Младенов“ – гр. Тетевен, Съюза на ветераните от войните и Съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва /СОСЗР/ – Тетевен, Исторически музей – Тетевен, РСПБЗН – Тетевен, политически партии, граждани.

Реклама

Денят на Европа, честван на 9 май всяка година, е посветен на мира и единството в Европа. На тази дата се отбелязва годишнината от историческата Декларация на Шуман. В своя реч през 1950 г. в Париж Робер Шуман, френският външен министър по това време, споделя своята идея за нова форма на политическо сътрудничество в Европа, която ще направи войната между европейските народи немислима.

Неговата идея е да се създаде европейска институция, която да обедини и управлява производството на въглища и стомана. Само година по-късно е подписан договорът за създаване на подобна институция. Предложението на Шуман се счита за началото на това, което днес наричаме Европейски съюз.

Реклама