Тетевен почете един от най-големите български военачалници – генерал Владимир Вазов

Реклама

На 22 май в гр. Тетевен се проведе традиционното шествие в памет на генерал-лейтенант Владимир Вазов. То тръгна от пл. „Сава Младенов“ и завърши пред паметната плоча върху къщата, където ген. Вазов прекарва последните дни от живота си.

Шествието бе поведено от кмета на Община Тетевен – д-р Мадлена Бояджиева, а в него се включиха още: зам.-кметът Борис Врабевски, представители на СОСЗР гр. Тетевен, СОСЗР Сопот-Карлово, Съюза на ветераните от войните – гр. Тетевен, граждани и гости на града.

Председателят на СОСЗР – Тетевен – м-р о.з. Благовест Пандурски поздрави присъстващите и изнесе кратко слово, след което даде думата на кмета на Тетевен.

Реклама

„Днес ние отново сме се събрали тук пред къщата, в която ген. Владимир Вазов прекарва последните дни от своя героичен живот. Събрали сме се, за да почетем паметта и да отдадем заслуженото на един достоен българин, на една велика личност от нашата история, която е заслужила и уважението на противниковите армии“, отбеляза д-р Бояджиева.

Тя добави още, че ген. Вазов е представян от съвременниците си като човек с изключителна осанка и харизма, бил е строг и справедлив, но същевременно е запазил своята скромност и човещина. Кметът подчерта и факта, че ген. Владимир Вазов незаслужено попада в сянката на своя брат – Иван Вазов.

Д-р Бояджиева получи плакет от Общинската организация на СОСЗР Сопот-Карлово, за съдействието и приноса към делото на организацията. Плакет получи и г-н Пандурски.

Последваха няколко музикални изпълнения от мъжка вокална група ,,Вежен“ гр. Тетевен, а в края на събитието, за да засвидетелстват своята почит и признателност, присъстващите поднесоха цветя пред паметната плоча на единствения български пълководец, почетен от британското кралство след края на Първата световна война.

Цветя бяха поднесени и пред паметника на ген. Владимир Вазов в с. Рибарица от зам.-кмета на Тетевен Борис Врабевски и кмета на селото – Пенка Ганева.

Реклама