В Тетевен се проведе тържествена заря – проверка

Реклама

На 24 май в град Тетевен се проведе тържествена заря – проверка, посветена на 145–та годишнина от Епилога на Априлското въстание и гибелта на войводата Георги Бенковски. Както всяка година, гости и тетевенци сведоха глави пред паметта на загиналите герои, отдавайки почит към тяхната саможертва.

Кметът на Тетевен – д-р Мадлена Бояджиева отправи своето приветствие към присъстващите и напомни за героичните подвизи на предците ни, които не трябва да забравяме.

„Пет века българската душа е напоена с мъка и гнет. Пет века тежки синджири виснат над нашия народ, но едно знаменито събитие през 1876г. променя съдбата ни. Това събитие, рожба на нашия народ, показа на Европа и Света, че България е жива и я има и повече не може да търпи потисниците си, че е готова на всичко за своята свобода и достойнство“, каза д-р Бояджиева.

Реклама

Тя добави, че всяка година, на този площад, отново възкръсват събитията от Април 1876 година и ние с чувство на патриотизъм и преклонение си спомняме българските възрожденци и революционери – Бенковски, Раковски, Ботев, Хаджи Димитър, Левски, Захари Стоянов, Каблешков, Волов както и за всички знайни и незнайни герои, жертвали живота си за отвоюването на свободата.

„Това, което можем да направим ние, е да напомняме за делата и саможертвата на нашите братя, герои и мъченици, оставили костите си на бойното поле или из далечни азиатски затвори, да предаваме историята им на идните поколения, да покажем какви хора са живели по нашите земи и да научим уроците, които са ни оставили“, завърши кметът.

Приветствие към събралите се отправи и бригаден генерал Юлиян Радойски – началник на Висше военновъздушно училище ,,Георги Бенковски“ – гр. Долна Митрополия.

Гости на традиционната заря – проверка бяха ген.-майор Димитър Петров – командир на ВВС, бригаден генерал Юлиян Радойски – началник на Висше военновъздушно училище ,,Георги Бенковски“ – гр. Долна Митрополия, бившият министър на отбраната – Красимир Каракачанов, бившият министър на вътрешните работи – Младен Маринов, Мария Стойчева – Председател на ОбС-Тетевен, зам.-кметовете Борис Врабевски, Тони Стоев и Красимир Красимиров, общински съветници, жители и гости на Тетевен.

Преди официалната част присъстващите се насладиха на музикалните изпълнения на Представителния духов оркестър на ВВС. Краят на вечерта бе сложен с красива и пъстра тържествена заря.

Реклама