Отборът на НПГГСД „Сава Младенов“ – Тетевен спечели среброто от Националното състезание по „Горски многобой“

Реклама

32 състезатели от 9 професионални гимназии от направление „Горско стопанство“ участваха в тазгодишното Национално състезание „Горски многобой“. Надпреварата се проведе в местността „Батова“. За първи път организатор и домакин беше Професионална гимназия по горско стопанство и дървообработване „Николай Хайтов“ във Варна.

В първия етап от състезанието първо място в саденето на фиданки заслужи Борислав Методиев от ПГЗС „Александър Стамболийски“ в село Чомаковци. Георги Мазаков от НПГГС „Христо Ботев“ във Велинград е първенец в „Разпознаване на иглолистни и широколистни видове, дървесина, стъпки, следи от дивеч, болести и вредители“. Първи в стрелбата с пневматична пушка е Северин Моллов от ПЛГ „Никола Вапцаров“ в Банско. Стоил Марински от гимназията във Велинград е първи в спортния риболов.

В индивидуалното класиране на първи етап начело е Георги Мазаков, следван от Стоил Марински и Северин Моллов.
Вторият етап от състезанието включваше подготовка на бензиномоторен верижен трион за работа, комбинирано рязане на шайби и поваляне, кастрене, разкройване и кубиране на иглолистно дърво. Най-добри в повалянето бяха учениците от ПГСГС – Кърджали.

Реклама

В отборното класиране първа е ЛПГ в Берковица, следвана от отбора на НПГГСД „Сава Младенов“- Тетевен и НПГГС „Христо Ботев“ във Велинград. В този етап от състезанието участваха 5 от общо 9 отбора, тъй като изискването е участниците да притежават свидетелство за правоспособност за работа с горска техника.

В крайното класиране на състезанието на първо място са учениците от Велинград, следвани от отборите на Тетевен и Берковица.

Реклама