Община Тетевен ще се включи в международна инициатива

Реклама

Община Тетевен ще се включат за четвърти път в международната инициатива – Европейски дни на художествените занаяти. Събитието ще се състои на 6-ти април /събота/, от 10:30 часа, на пл. „Сава Младенов“.

Местни занаятчии ще се включат в инициативата с демонстрация на техните занаяти, като същевременно всички присъстващи ще могат да посетят базар за сувенири – собствено производство.

Майсторите ще демонстрират своите умения за изработка на изделия от кожа, ковано желязо, дърворезба, везба, художествено плетиво, декоративни украси, декупаж, накити от естествени материали, художествена обработка на камък, изработване на местни носии, дървени съдове и предмети за бита.

Реклама

Основната цел на проявата е да се съхранят традиционните художествени занаяти, да се насърчи развитието им и занапред, както и да се популяризират произведенията на местните майстори-занаятчии.

Тази инициатива стартира във Франция преди повече от 10 години. От няколко години такива дни се провеждат едновременно в Испания, Италия, Белгия, Латвия, Швейцария, Великобритания, Германия, Унгария, Португалия и Люксембург.

Събитието ще се проведе за пета година в България, в дните от 1-ви до 7-ми април 2019 г., като партньор от българска страна е РСО „Централна Стара планина“.

Реклама