14 колектива с участие в петото юбилейно издание на областния фолклорен фестивал „Тройче“

*Снимката е илюстративна
Реклама

14 колектива ще участват в петото юбилейно издание на областния фолклорен фестивал „Тройче“, който се провежда под патронажа на областния управител на Ловеч. След Троян (2016), Тетевен (2017), Угърчин (2018) и Луковит (2019) тази година проявата ще е в Ловеч. Домакин е община Ловеч, а организатор Народно читалище „Бяла Анаста – 2016“.

Фестивалът има конкурсен характер, участниците са разпределени в три възрастови групи: деца от 6 до 11 г., деца от 12 до 18 г. и любители над 18 г., те ще изпълнят по два танца. Фолклорният празник започва в събота, 19 юни, в 10 ч. в Спортната зала в Ловеч. Най-добрите ще бъдат определени от жури, председателствано от проф. д-р Даниела Дженева, директор на фолклорен ансамбъл „Тракия“, зам.-ректор на АМТИИ „Асен Диамандиев“ – Пловдив, и членове Благовеста Калчева, дългогодишен артист балетист в ансамбъл „Тракия“ и преподавател в Академията, и Светлана Станева, солист балетист в ансамбъл „Тракия“ и също преподавател в Академията.

Ще се надпреварват състави от Троян, Угърчин, Тетевен, Ябланица, с. Баховица, с. Орешак, с. Гложене и Ловеч. Голямата награда на фестивала за най-добро представяне ще връчи областният управител инж. Светослав Славчев. Награди ще бъдат присъдени и от името на домакина и на организатора на културното събитие.

Реклама

Докато журито заседава, поздрав ще отправят към участници и публика организаторите от Народно читалище „Бяла Анаста – 2016“.

Мисията на областния фолклорен фестивал „Тройче“ е да даде възможност за изява на талантите от любителското фолклорно танцово изкуство във всички възрастови групи, организирани към читалища, училища, културни центрове и институции, сдружения на територията на област Ловеч. Целта е да се стимулират хореографите да творят и създават нови произведения, ръководителите да обновяват разнообразието в репертоара, а танцьорите да покажат майсторство на изпълненията и вярна интерпретация.

Всяка година различен град от област Ловеч е домакин на събитието. Миналата година то бе отложено заради пандемията.

Реклама