В ход е акция „Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя!“

Реклама

Целта  е ограничаване на причините и условията за пътно-транспортни произшествия с деца по време на лятната ваканция.
Акцията се провежда в цялата страна за времето от 15 юни до 31 август 2021година.

При контрола на пътната безопасност униформените ще акцентират върху спазване ограниченията на скоростта в районите на учебните заведения; предимството на пешеходците; управлението на двуколесни МПС от неправоспособни водачи, в т.ч. от малолетни и непълнолетни; използването на защитни каски и обезопасинтелни колани.
Полицейските операции ще се насочени към неправилно движение на пешеходци, велосипедисти и водачи на други двуколесни превозни средства, в т. ч. и деца и контрол над използването на детски обезопасителни системи и обезопасителни колани. При установяване на велосипедисти, които управляват ППС по тротоари или пешеходни пътеки, ще се прилага Закона за движение по пътищата. Засиленото полицейско присъствие ще има в дните, в които са ученическите  празненства за края на учебната година, както и в дните, в които официално се закрива учебната година за учениците от гимназиален етап.
При участия на служители на ОДМВР Ловеч в обучителни форми с деца и ученици през летния ваканционен период ще се дават конкретни препоръки за безопасно поведение на децата като участници в движението по пътищата, свързани с:

– игра на безопасни места;

– управление на велосипед и други видове пътни превозни средства (ППС) – индивидуално електрическо превозно средство, тротинетка, ролери, скейтборд, ховърборд и др., в съответствие с разпоредбите на Закона за движението по пътищата (ЗДвП) съобразно възрастта на водача;

Реклама

– правилно движение като пешеходци и безопасно поведение като пътници в ППС;

– разясняване на административно-наказателната и наказателна отговорност при управление на МПС от неправоспособни подрастващи и др. по преценка на служителя.

От съществено значение е да се обсъждат и конкретни ситуации и да се дават примери за пътни злополуки; да се правят практически препоръки за безопасно поведение на пътя. В срещите и беседите по преценка и при възможност ще се включват и инспектори от детските педагогически стаи, като бъдат използвани нагледни средства и материали по безопасност на движението по пътищата.

Статистика за пътно-транспортните произшествия с участието на деца, на територията на област Ловеч:

В периода от 01.06.2020г. до 31.08.2020г. на територията на ОД МВР-Ловеч са регистрирани 8 пътно-транспортни произшествия, с участието на деца. Пострадали са общо 11 деца, на възраст от 2 до 17 години, от тях 8 са леко пострадали /2 в качеството им на водачи на велосипеди и мотопеди и 6 като пътници в превозни средства/ и 3 деца са тежко пострадали /1 като пешеходец, 1 като водач и 1 като пътник в превозно средство/.
За сравнение през 2019 год. за периода от 01 юни до 31 август регистрираните ПТП с участието на деца са 13. Пострадали са общо 20 деца, на възраст от 1 до 18 години. От тях 8 са тежко пострадали /1 като водач, 6 като пътници в превозно средство и 1 като пешеходец/ и 12 деца са леко ранени /10 като пътници и 2 като пешеходци/.
За тази година, за времето от 01.01 до 31.05.2021 год. на територията обслужвана от ОД МВР-Ловеч са регистрирани общо 8 пътно-транспортни произшествия с участието на деца. Пострадали са 9 деца на възраст от 10 до 17 години. От тях 1 дете е тежко пострадало, в качеството си на пътник в превозно средство и 8 деца са с леки наранявания /2 като водачи на велосипеди8или мотопеди , 4 като пътници и 2 като пешеходци/.

Реклама