WiFi4EU: Нова покана за кандидатстване към общините

Реклама

На 4 април в 13:00 ч., централноевропейско време, Европейската комисия ще отправи нова покана за кандидатстване за WiFi4EU. Поканата, която е предназначена за общини или сдружения от общини в Европейския съюз, ще бъде отворена един ден и половина, до 5 април 2019 в 17:00 ч. централноевропейско време.

Общините ще могат да кандидатстват за 3 400 ваучера, всеки на стойност 15 000 евро, които могат да използват за създаване на безплатна Wi-Fi мрежа на обществени места, включително градски зали, обществени библиотеки, музеи, паркове и площади. 
„Радвам се да обявя втората покана в рамките на инициативата WiFi4EU, конкретна стъпка към по-добрия достъп до интернет за всички европейски граждани, коментира комисарят по цифровата икономика и общество, Мария Габриел. След успеха на първата покана очакваме с нетърпение същото ниво на ентусиазъм и този път, с допълнителни 600 ваучера повече в сравнение с първата покана.“

Схемата WiFi4EU, на обща стойност 120 милиона евро, се провежда чрез поредица от покани и обхваща всички 28 държави-членки на ЕС, както и Норвегия и Исландия. Веднъж щом се регистрират на специалния портал WiFi4EU, общините ще могат да кандидатстват за ваучер само с едно кликване. Комисията избира получателите по метода „първи дошъл, първи обслужен“, като гарантира географски баланс. Първата покана за кандидатстване бе отправена през ноември 2018, като над 13 000 общини от цяла Европа внесоха кандидатури и бяха наградени с 2 800 ваучера.

Реклама

Реклама