Празникът на народния обичай и автентичната носия за 13-та година събра пазителите на българския бит и фолклор

Реклама

През изминалите почивни дни курортът Рибарица стана столица на българският бит и фолклор. В планинското селце, за 13-та година, се проведе Празника на народния обичай и автентичната носия, който събра общо 50 колектива, формации и читалища от цялата страна.

Кметът на село Рибарица – Пенка Ганева, даде началото на празника, а към присъстващите се обърна и д-р Мадлена Бояджиева – кмет на Община Тетевен.

За пореден път това историческо място събира в едно бистрите поточета на българския фолклор. Те се стичат от всички краища на страната ни, за да попълнят водите на богатата българска фолклорна съкровищница, каза д-р Бояджиева.

Реклама

Тя подчерта, че поводът на събитието е повече от ясен, защото обичта към фолклора е вплетена и блика в сърцето. И ще блика, докато има такива като Вас, които отстояват с пълни сили нашата българска културна идентичност, подчерта кметът на Тетевен.

През двата дни на конкурсната програма бяха показани пъстри роби, кръшни български народни хора и песни, различни обичаи и колоритни носии на сто и повече години. По традиция всички участници, жители и гости имаха възможността да опитат рибена чорба /саламура/ и боб, които са запазена вкусова марка на този празник и на тетевенския край.

В съботната вечер се проведе и юбилейният концерт на Танцов състав „Рибарски бисери“ при Сдружение – Рибарица 2015. Той предизвика голям интерес и събра множество зрители. По случай юбилея ръководителят на състава – Лиляна Дакова, получи поздравителен адрес от кмета на Тетевен д-р Мадлена Бояджиева и председателя на ОбС-Тетевен – Мария Стойчева, които чрез него изразиха своето възхищение от високия професионализъм и себераздаване на състава през годините, както и факта, че той е гордост както за Рибарица, така и за цялата ни община.

Конкурсната програма продължи почти през целия неделен ден, след което дойде ред на журито в състав – доц. д-р Катя Кайрякова, доц. д-р Ивайло Иванов и доц. д-р Капка Манасиева, да определи победителите.

Празникът бе закрит от кмета на Рибарица – Пенка Ганева и председателя на ОбС-Тетевен – Мария Стойчева, които връчиха грамотите и медалите в различните категории.

Списък на всички наградени можете да видите – тук.

Реклама