УЕФА увеличи солидарните плащания към клубовете, които не участват в европейските турнири

Реклама

Европейската футболна централа УЕФА взе решение за увеличаване дела на солидарните плащания към клубовете, които не участват в европейските клубни турнири в периода 2024-2027 г. Увеличението се базира на работата на Асоциацията на Европейските лиги, която внесе предложение към УЕФА, подписано и от Българската професионална футболна лига.

Делът на солидарните плащания се увеличава от 4% на 7% на база прогнозираните годишни приходи от 4,4 млрд. евро. Това ще помогне на всички клубове да защитят своята конкурентноспособност на местно ниво.

В абсолютни цифри това увеличение ще доведе до разпределение на 308 млн. евро към неучастващите клубове, като за сравнение към този момент се разпределят 175 млн. евро.

Реклама

Солидарните плащания се базират на представянето на клубовете, участващи в европейските турнири, за съответната държава.

За сезон 2022/2023 българските футболни клубове си разпределиха 2 016 000 евро солидарни плащания.

“Очакваме голяма финансова подкрепа за отборите от Първа и Втора лига в България, които разчитат на тези средства, за да развиват детско-юношеския футбол. Благодаря на УЕФА и Асоциацията на Европейскште лиги, че взеха под внимание интереса на отборите от държави като България. Промяната на начина на разпределение на солидарните плащания също ще бъде в интерес на членовете на нашата лига!“, коментира президентът на БПФЛ Атанас Караиванов.

Президентът на БФС Борислав Михайлов от своя страна поздрави клубовете ни за достойното представяне в европейските турнири през този сезон. „Смятам, че с всяка година отборите ни демонстрират израстване и са конкурентни на много сериозни противници. Фактът, че България има представител в групова фаза за поредна година означава допълнителни приходи за неучастващите отбори. Вярвам, че всички клубове ще бъдат доволни от решението на УЕФА и пожелавам още успешни игри на българските отбори занапред, тъй като това ще бъде от полза на целия ни професионален футбол“, заяви Михайлов.

Реклама