16-годишен каратист стана Спортист №1 на Ловеч за 2018 г.

Реклама

Топсъстезателят по карате Пламен Стоянов, десетокласник от ППМГ, бе избран за спортист №1 на Ловеч за 2018 г. 16-годишният  възпитаник на Спортен клуб „Киокушин” стана републикански шампион по карате шинкиокушин за кадети в категория до 50 кг. и спечели бронзов медал от европейското първенство за кадети в Будапеща. На тържествена церемония той получи от кмета Корнелия Маринова статуетката „Олимпийски надежди”, почетна грамота и картината „Крепоста Хисаря” на Антония Ангелова. Подгласници на младия каратека станаха националният шампион по джу-джицу Пламен Богданов (победител в класацията в предишните две години) и капитанът на ХК „Осъм” Виктор Симеонов.

Кметът връчи и наградата „Треньор на годината”, която за втора поредна година заслужи Христо Кадийски – наставник по джу-джицу в СК „Вароша”. Той получи статуетка, почетна грамота и картината „Пейзаж“ на ловешкия художник Иван Василев. Ежегодните награди на най-добрите спортисти и треньори бяха връчени на стилно тържество, състояло се в камерната зала на Ловчанско читалище „Наука 1870 г”. Те са резултат от традиционната анкета за излъчване на идеалната десетка на ловешкия спорт, която се проведе за 25-и пореден път след  възстановяването й през 1994 г.

В своето слово Корнелия Маринова съобщи новината, че през 2019 г. общината си е поставила за цел да ремонтира Градската спортна зала. „Възложен е вече проект за залата и прилежащите терени и ще бъда горда, ако успеем да осигурим и финансирането“, заяви в приветствието си кметът Корнелия Маринова.

Реклама

Всички състезатели и треньори, намерили място в класациите, получиха статуетки с богинята на победата Нике и почетни грамоти. Четирима млади спортисти пък бяха наградени с почетни грамоти и сувенири за постигнати високи резултати през 2018 г. и за приноса им за издигане спортния престиж на Ловеч. Това са състезателите на ХК „Осъм“ и юношеския национален отбор по хандбал Преслав Станчев и Мартин Ангелов, бронзовият медалист от държавните шампионати по борба (класически стил) за момчета Антони Въчев и републиканският шампион по планинско бягане за момчета Константин К. Василев.

Отличията връчиха заместник-кметовете Даниел Колев и Венцислав Христов, секретарят на Община Ловеч Даниела Цанова и д-р Димитър Димитров, директор на дирекция в общинската администрация. За доброто настроение на всички пък се погрижиха младите пианисти от Музикалната школа към читалището Стела Драгоманска и Александър Готев, както и и две от танцовите двойки на клуба по акробатичен рокендрол „Роксмайл” (Никола Кушев-Мария Цанова и Константин Красимиров –Виктория Гатяжева).

Визитки на десетката от най-добри спортисти на Ловеч (в обратен ред)

10. Александър Иванов – Ралица Христова  – 27 точки.

16-годишният Александър се занимава с акробатичен рокендрол от 9 години. Многократен шампион на България, а през последните няколко години е част от националния отбор и представя страната на редица международни състезания.  13-годишната Ралица пък тренира акробатичен рокендрол от 6 години. Носителка е на няколко златни и сребърни отличия. 

Заедно – като състезателна двойка, са от една година. През 2018-та те завоюваха два златни и един сребърен медал. Спечелиха националните турнира в Ловеч и София, както и Държавното първенство. Така завършиха годината с безапелационно първо място в Националната ранглиста в своята категория. Това са водещата състезателна двойка на ловешкия клуб по акробатичен рокендрол „Роксмайл” Александър Иванов и Ралица Христова с треньор Николай Кралски.

9. Константин Василев – 28 т.

След като година по-рано стана Национален шампион по планинско бягане на дълга дистанция, през 2018-та той успешно защити титлата си в дисциплината. Като състезател на СК „Стратеш атлетик” 42-годишният Константин пробяга дистанцията от 30 км за 2ч. 51мин. и 52 сек., подобрявайки времето си от предишната година с повече от 3 минути. С националният отбор пък представи България на световно, европейско и балканско  първенство по планинско бягане.

Взе участие и в най-престижното тридневно състезание по спортно ориентиране у нас – купа „България“ и спечели исторически сребърен медал в категория „Елит“ при мъжете за СКО „Ловеч”.  Това е Константин Георгиев Василев.

8. Виктория Пейкова – 30 т.

13-годишната представителка на „Модел клуб – Ловеч” започва състезателна дейност още на 6-годишна възраст и през този период може да се похвали с куп постижения, вкл. че е двукратен национален шампион за мъже и трикратен за юноши в клас F1Н.

Конкретно през 2018-та Вики спечели следните състезания: Състезания за Световната купа – Купа „Македония”, „Купа Прилеп” и Купа „Истанбул” – тук говорим за първи места при юношите в клас F1А и втори места при мъжете в клас F1Н. 

Като резултат от серията си успешни изяви през годината се нареди на 7-о място в генералното класиране за Световната купа при юношите. Петкратен национален шампион за деца в клас Р30 гумено-моторни авиомодели. За трета поредна година е на челно място в европейската ранглиста в клас F1H. Добавяме и две титли от националните шампионати – за юноши клас F1А свободнолетящи планери и за деца в клас F1H свободнолетящи планери и клас Р30 гумено-моторни авиомодели. Зад тези резултати стои възпитаничката на треньора и ръководител Генко Петров -Виктория Пейкова.

7. Любомир Владимиров – 33 т.

18-годишният Любо е един от най-успешните състезатели на СК „Борба”(Ловеч). Тренира борба (класически стил) от 2010 г. под ръководството на треньора Хинко Илиев. В периода 2013-2017 г. има завоювани общо 1 златен, 3 сребърни и 4 бронзови медала от републикански и международни турнири. През изминалата 2018-та пък  спечели бронзов медал в категория до 55 кг. от ДЛОШ за мъже, състоял се в Ловеч. Класира се трети в същата категория и на Държавното лично първенство за юноши в Бургас. Отчете се и с пето място на ДЛОШ за юноши в Пловдив.

Демонстрира майсторството си и на традиционния турнир по плажна борба в Шкорпиловци, където извоюва бронзов медал при мъжете и сребърно отличие при юношите в кат. до 65 кг.  Истински боец с голямо спортно сърце и това е Любомир Владимиров.

5. Мая Недялкова  – 35 т.

28-годишната лекоатлетка е състезател на СК „Стратеш Атлетик“ от края на 2016-та. През изминалата година тя спечели най-престижното отличие за ловешкия клуб, като се класира на второ място на Балканското първенство по планинско бягане за жени, респективно с националния отбор на България на първо място в отборното класиране по нации. Отличното й представяне през годината се допълва от още две посгижения – тя триумфира като национална шампионка по планинско бягане на дълга дистанция и спечели сребърен медал в класическата дистанция. С националния отбор взе участие и в Европейското първенство по планинско бягане. Това е Мая Недялкова – СК „Стратеш атлетик” (Ловеч), чийто треньор е Константин Василев.

5. Радостин Василев  – 35 т.          

Оставаме на борцова вълна, защото в класацията следва още един представител на най-успешния български спорт. Той е само на 11 години, като тренира борба (класически стил)  2015-та – разбира се в ловешкия СК „Борба” при треньора Хинко Илиев. През изминалата година малкият талант триумфира като победител в кат. до 73 кг. на силния международен турнир за момчета и кадети в памет на Атанас Комшев в Карнобат. Спечели безапелационно първи места на републиканските турнири в Български извор и Кирчево. И още – бронзов медал в кат. до 66 кг. от ДЛОШ за деца в Самоков, второ място на международния турнир „Иван Петков“ във Враца и трето на 12-ия международен турнир „Стоян Николов“ в гр. Златица.  И той имаше силни изяви и в плажната борба, като стана победител в кат. до 55 кг. на 7-ия международен турнир в Шкорпиловци.  Това е Радостин Василев от Борцов Клуб „Ловеч”.

4. Георги Гергов – 39 т.

През 2018г. състезателят на СК „Стратеш атлетик” спечели бронзов медал от Балканския шампионат по планинско бягане за мъже, а с националния отбор се класира на второ място в отборната надпревара. 21-годишният студент имаше успешно участие и в Балканския шампионат по крос за младежи, в който даде ценен принос за спечелването на третото място в отборното класиране. Представи България и на Европейското първенство по планинско бягане. От националните шампионати през годината пък спечели 3 медала: сребърен от шампионата по планинско бягане за мъже, бронзов от националния шампионат по лека атлетика в бягането на 1500 метра при мъже и бронзово отличие от националния шампионат по крос за младежи до 23 години. Спечели и първия шосеен пробег „Луковит – рън”, част веригата „Рън – България”.

Това е Георги Гергов, който също се подготвя в ловешкия клуб под ръководството на Константин Василев.

3. Виктор Симеонов – 46 т.

Неизменна част от елита на българския хандбал в последните 15 години, понастоящем той е капитан на представителния отбор на ХК „Осъм” и голмайстор №1 на националния шампионат. Неотдавна беше награден за приноса му към родния хандбал  по случай 60- годишнината на Българската федерация по този спорт.

През 2018-та впрочем заедно със съотборниците си от тима на „Осъм” се класира на пето място в първенството на „А” РХГ при мъжете, както и на пето място в турнира за Купата на България. И ако в тези две надпревари на ловешкия отбор не му достигна съвсем малко, за да влезе във финалната четворка, то на държавното първенство по плажен хандбал Виктор и компания бяха близо дори до титлата и в крайна сметка спечелиха сребърните медали. Той е национален състезател, беше избран и сред 10-те най-добри хандбалисти на България.

Така че да обобщим – вече дълги години защитава честта на фамилията и на ловешкия хандбал – както в първенството, така и с националната фланелка.  И това е Виктор Симеонов.

2. Пламен Богданов – 47 т.

Топсъстезателят на ловешкия СК „Вароша” е вече четирикратен държавен шампион и национален състезател по традиционно Джу-джицу, в направление не-ваза. За последните 4 години той спечели 8 златни, 3 сребърни и 3 бронзови от държавни и международни първенства. През 2017 г. се класира пети на европейското първенство  в Букурещ и на осмо място на световното първенство в Атина. Спортист №1 на Ловеч за 2016 и 2017 г.  Изминалата година бе не по-малко успешна за 19-годишния боец. Той стана държавен шампион за четвърти пореден път. Спечели безапелационна победа и на традиционния международен турнир по бразилско джу-джицу „Montana Open“, а в добавка се окичи и със сребърен медал на турнира „Национална купа ”Св. Архангел Михаил” в Смолян в рамките на Националния фестивал на бойните спортове. Негов треньор е Христо Кадийски. След две поредни години като №1 в топлистата на ловешкия спорт,  този път като втори в класацията Пламен Богданов – СК „Вароша”.

  1. Пламен Стоянов – 51 т.

Той е на 16-години и е ученик в 10 „А” клас на ловешката Профилирана ПМГ. Състезател на СК „Киокушин” – Ловеч от 2009 г. От 2012-та взима участие във всички национални първенства и турнири по карате шин-киокушин. През 2016 г. става републикански шампион за деца до 14 години. През 2017-та отново е шампион на България – вече при кадетите и печели международния турнир „Черно море“, а наред с това е включен в националния отбор и участва на европейското първенство в Полша.

Изминалата 2018-та година бе много силна за младия боец – донесе му както поредна титла у нас, така и пробив в европейския елит. Той триумфира като републикански шампион по карате шин-киокушин за кадети в кат. до 50 кг. Наред с това спечели бронзов медал от европейското първенство за кадети, състояло се в унгарската столица Будапеща. Към тези успехи трябва да добавим второ място на международния турнир „Черно море“, както и трето място на  турнира „Зона Север” – също за кадети, но вече при по-тежките – в кат. до 70 кг. Негов треньор е сенсей Петър Магеранов.

Спортист №1 на Ловеч за 2018 г. карате-шампионът на България и трети в Европа Пламен Светославов Стоянов.

Класацията на треньорите:    

1.  Христо Кадийски (джу-джицу) – 34 точки

Той е треньор по Джу-джицу от 2013 г. За този период състезатели на СК „Вароша“ са спечелили общо 91 медала от държавни и международни първенства, от които 27 златни, 27 сребърни и 37 бронзови. През 2018 г. наставникът е подготвил петима държавни шампиони, четирима вицешампиони и шестима бронзови медалисти от държавните първенства. Сред останалите успехи на неговите възпитаници през годината личат още златен медал от международния турнир „Монтана Оупън“, както и 4 златни и 3 сребърни медала от турнира за националната купа „Свети Архангел Михаил“.

Най-големият успех бе спечеленото от СК „Вароша“ първо място в отборното класиране на държавното първенство, както и завоюваната купа на Българската Джу-джицу Федерация. Към момента Кадийски тренира три групи (детска, юношеска и мъже).

2. Хинко Илиев (борба) – 33 точки

Името му е неизменно свързано с ловешката борба през последните години. С много  спечелени титли и медали, с откриването и развиването на редица млади таланти. В периода от 2008 г. до 2017 г. негови възпитаници са спечелили от ДЛШ, републикански и международни турнири общо 42 златни, 73 сребърни и 92 бронзови медала. През 2018-а под негово ръководство състезателите на СК ”Борба”-Ловеч завоюваха 5 златни, 7 сребърни и 15 бронзови медали. Възпитаникът на клуба Росиан Дермански спечели бронзов медал в кат. до 82 кг. на световното университетско първенство в Бразилия. Хинко тренира подготвителна група (1-3 клас), деца, момчета, кадети, юноши, мъже и любители, както и момичета и кадетки.

3. Виктор Симеонов (хандбал) – 28 точки

Той все още е състезател, но паралелно с това от 2012 г. се занимава вече и с треньорска работа и жъне успехи. През този период завоюва две шампионски титли – при момчетата до 14 г.  и юношите до 16 години. През 2018-а водения от него тим на „Осъм“ спечелили бронзовите медали от държавното първенство по плажен хандбал при юношите.  Четирима негови състезатели пък бяха включени в разширения състав на юношеския национален отбор, като двама от тях играха на Европейското първенство в Австрия през август. Водените от Виктор деца до 10 години и до 11 години нямат загуба през есенния полусезон на първенствата при подрастващите.

4. Константин Василев (лека атлетика) – 27 точки

От 2013 г. той е треньор на състезателите по лека атлетика от представителния отбор на СК „Стратеш атлетик”. През годините седем атлети, подготвяни от него, са били със статут на национални състезатели и са представяли България в международни първенства от различен ранг. Конкретно през 2018-а двама негови състезатели спечелиха сребърен и бронзов медал от балканското първенство по планинско бягане. Трима състезатели, сред които и самият той, пък взеха участие в европейското първенство по планинско бягане. Осем състезатели на „Стратеш атлетик“ спечелиха общо 15 медала от националните шампионати през годината, като  по този начин беше изравнено най-доброто постижение на клуба по спечелени медали в една състезателна година.

5. Димитър Магеранов (карате) – 23 точки

До 2002 г. той е състезател на Спортен клуб „Киокушин“ – Ловеч. Оттогава досега е неизменна част от клуба – първоначално като инструктор, а от 2016-а вече в ролята на председател на клуба и главен инструктор (треньор). През изминалата 2018 година той подготви няколко републикански шампиони – Пламен Стоянов, Габриел Петев, Павел Петев, Константин Александров.

5. Юлиян Симеонов (хандбал) – 23 точки

Като състезател има над 1000 мача и е минал през всички национални гарнитури на България – като вратар. Сега вече е треньор с дългогодишен опит и много победи, който 20 години е начело на представителния отбор на ХК „Осъм“. През 2018-а водения от него тим се класира на пето място в първенството на А“ РХГ при мъжете, както и на пето място в турнира за Купата на България. Освен това отборът на „Осъм“ спечели сребърните медали от  държавното първенство по плажен хандбал за мъже. По случай 60-годишния юбилей на Българската федерация по хандбал беше награден за приноса му за развитието на хандбала у нас.

Реклама