Посланика на Азербайджан посети Тетевен

Реклама

Кметът на Община Тетевен – д-р Мадлена Бояджиева посрещна в града Нейно Превъзходителство д-р Наргиз Гурбанова – посланика на Република Азербайджан в България.

Поводът за визитата на д-р Гурбанова бе поканата на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва /СОСЗР/ – гр. Тетевен и неговия председател Благовест Пандурски в чест на отбелязването на 100 г. Дипломатическа служба на Република Азербайджан и премиерата на историческия филм „Последното заседание“, който представя част от военната история на Република Азербайджан в началото на ХХ в. – трудностите, предизвикателствата и усилията на дипломатите за опазването на независимостта на страната.

Н. Пр. д-р Наргиз Гурбанова пристигна в Тетевен, придружена от Консул Канан Маммадов, Културното аташе Вусала Садъгова и Полк. Тодор Енев, който преведе на български език книгата на известния австрийски историк Ерих Файгл  „Страната на огъня по пътя на коприната – история на Азербайджан“.

Реклама

Бе проведена официална среща, на която бяха обсъдени отличното сътрудничество между България и Азербайджан – засилено в последните години, въпросите на енергетиката и подкрепата, която България получава по линия на диверсификацията на доставките на газа.

По време на разговора бе обсъдено и сътрудничеството между Посолството на Република Азербайджан и Община Тетевен да се задълбочи по линия на туризма, опазване и популяризиране на културно-историческото наследство и културния обмен, като разговорите се фокусираха и върху възможното побратимяване на Община Тетевен с община от Земята на вечните огньове. Няколко български града вече имат установени силни партньорства с побратимени градове на Азербайджан. Видео материал от гостуването ще бъде излъчен по националната телевизия на Азербайджан в следващите дни.

Д-р Бояджиева поднесе на Н.пр. д-р Наргиз Гурбанова Тетевенска сливова ракия в ювелирно резбована кутия, а посланикът на свой ред подари на градоначалника копринен шал с традиционни елементи и символа на своята страна – нар, като не пропусна да поздрави д-р Бояджиева и екипа и за усилията, които полага за Общината и нейните жители.

По инициатива на Община Тетевен гостите посетиха Историческия музей, като имаха възможност да разгледат всички експонати и да се запознаят с вековната история на града и традиционните занаяти, които са запазени. Посланик Гурбанова бе впечатлена от видяното, като изрази желание за последващо посещение, в което да отдели повече време на историческите забележителности и природните красоти на района.

Визитата продължи с официалната премиера на филма „Последното заседание“ пред граждани на Тетевен в салона на Общината, а след края на прожекцията домакини и гости си обещаха нова пoлзотворна среща съвсем скоро.

Реклама