Традиционни местни занаяти бяха представени в Тетевен

Реклама

За четвърта поредна година занаятчии от община Тетевен се включиха в широко известната международна инициатива – Европейските дни на художествените занаяти.

На 6 април 2019 г. на пл. „Сава Младенов“ Борис Варбевски – зам.-кмет на Община Тетевен приветства занаятчиите и им благодари, че с техния труд те пазят духа на малките населени места и българщината за поколенията, като извеждат и на нови хоризонти ръчната изработка, която е изключително ценена в чужбина. На представянето присъства и Мария Стойчева – Председател на ОбС Тетевен.

За четвърта поредна година събитието е част от културния календар на общината и именно в този мандат е проведено и неговото първо издание през пролетта на 2016 г.

Реклама

Множеството присъстващи имаха възможността да наблюдават на живо демонстрациите или да се включат в базара за изделия ръчна изработка, а това предизвика силния интерес дори и на най-малките.

Събитието събра над 30 занаятчии от Тетевен, Варна, Троян, Габрово, Етрополе и Плевен. Те представиха своите местни традиционни занаяти, както и съвременни техники за ръчна изработка на изделия от кожа, ковано желязо, дърворезба, везба, художествено плетиво, декоративни украси, декупаж, накити от естествени материали, художествена обработка на камък, изработване на носии, дървени съдове и предмети за бита. Ученици от СУ,,Георги Бенковски“ и НПГГСД ,,Сава Младенов“ запознаха гостите с кратка информация за работата на всеки един занаятчия.

В Европейските дни на художествените занаяти, на територията на България, от 1 до 7 април ще се включат още Община Габрово, ЕМО Етър, Община Дряново, Община Елена, Община Севлиево и Община Антоново. Партньор от българска страна е РСО „Централна Стара планина”, а по същото време събития се проведоха още в Испания, Италия, Белгия, Латвия, Швейцария, Великобритания, Германия, Унгария, Португалия и Люксембург.

Реклама