Стотици граждани на Ловеч посрещнаха вчера космонавтът Георги Иванов

Реклама

Стотици граждани на Ловеч посрещнаха на 10 април 2019 г. своя  любим герой – космонавтът генерал-лейтенант Георги Иванов, почетен гражданин на града. Домакин на отбелязване на 40 години от първия полет на българин в Космоса бе кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова. Заедно с Георги Иванов  пристигнаха негови колеги космонавти – Александър Александров, Павел Виноградов, Владимир Ремек, Мирослав Хермашевски, Берталан Фаркаш и Иван Белла.

За тържеството в Ловеч бяха депутатите Иван Миховски, Калин Василев  и Милко Недялков, както действащите генерали генерал-майор Красимир Кънев, директор на Щаба на отбраната, бригаден генерал Пламен Богданов, началник на НВУ „Васил Левски“ , генерал-майор Цанко Стойков,  командир на българските Военновъздушни сили.

Пристигна и председателят на Комисията по отбрана в НС ген. Константин Попов. Гост бе и генералният консул на Русия в Русе Андрей Громов.

Реклама

Посрещането стана на Алеята на космонавтите, където бяха поднесени цветя, залесени още две брези и открита плоча на Иван Белла, който идва за първи път в Ловеч. Открита бе и паметна плоча по случай 40 години от полета на първия български космонавт Георги Иванов.

Припомняме, че на 10 април 1979 г. в 20 ч. и 34 мин. московско време е изстрелян в орбита около Земята космическият кораб „Союз-33” с международен екипаж на борда командир на полета съветският космонавт Николай Рукавишников и българският космонавт Георги Иванов.

Кметът Корнелия Маринова каза пред събралото се множеството:„Полетът на нашия съгражданин Георги Иванов е първопричината да съществува тази алея. Защото през изминалите години той любезно довеждаше в родния си град  своите космически приятели.  Така Ловеч се превърна в българското звездно градче,  където космонавтите винаги са добре дошли.“

Развълнуван, Георги Иванов сподели:
„За мен винаги е било радостно и вълнуващо да се завърна в родния град Ловеч. Това е най-красивият град на света, градът на люляците. Аз съм щастлив, че имам такива съграждани като вас, които живеят тука и които пазят една хубава традиция да поддържат алеята от дървета, посадени от моите колеги от цял свят – най-голямата алея космическа в България“.

Богатата програма за деня включваше демонстрации на ракетомодели от Сдружение „Модел клуб“,  прожекция на филм и специален театрален спектакъл.

На събитието в театъра кметът на Ловеч обяви, че Общинският съвет е гласувал учредяването на стипендия на името на Димитър Мишев, в подкрепа на млади хора, които учат в областта на физиката, електрониката, автоматизацията и електротехниката. „Искам да ви кажа, че идеята тази стипендия да носи името на Димитър Мишев дойде лично от нашия космонавт. А полетът на нашия земляк Георги Иванов не е продължил само „един ден, двадесет и три часа и една минута“, както се казва спектакълът, който гледахме. Той продължава и сега. Продължава като символ, със своя пример, опит и завладяващ умовете мащаб.“

От своя страна Георги Иванов сподели, че винаги идва с голямо желание в родния си град. Като благодари за оказаното внимание, той представи своите колеги-космонавти.

Кметът Корнелия Маринова връчи на Георги Иванов специален плакет по повод годишнината.  Останалите гости също получиха друг вид плакети за празника.

Тържеството многократно бе прекъсвано от бурни аплодисменти. Георги Иванов, който бе със съпругата си и други членове на фамилията, даде десетки автографи на граждани и деца.
На 11 април програмата в Ловеч продължава с награждаване на изявени деца в Художествената галерия в 11.00 часа.

Реклама