Лорд Милн: Свалете знамената! Минава ген. Вазов – победителят от Дойран!

Реклама

Днес в гр. Тетевен бе почетена паметта на големия български генерал – Владимир Вазов. Това се случи пред паметната плоча, която бе открита в знак на почит и уважение към героя на 20 май 2016г. Идеята тогава дойде от местни родолюбци, като срещна и подкрепа от страна на д-р Мадлена Бояджиева – кмет на община Тетевен.

Днес отново сведохме глави в знак на почит и признателност към великото дело на достойния български пълководец ген. Владимир Вазов, прославил българската военна мощ далеч извън пределите на Родината. Днес, когато си припомняме как 29 британски знамена се поклониха пред героя от Дойран, сме длъжни да изискваме уважение към българската история и със самочувствие да отстояваме нейния автентичен прочит, каза председателят на ОбС – Тетевен Мария Стойчева.

Председателят на СОСЗР гр. Тетевен – Благовест Пандурски отбеляза, че продължаваме традицията да се прекланяме пред паметта на победителя от Дойран, командира на 9 пех. Плевенска дивизия ген. л-т Владимир Вазов. Той изтъкна не само военните заслуги на генерала, а и неговата обществена и политическа дейност като председател на Съюза на запасните офицери и кмет на София.

Реклама

Зам.-кметът на Община Тетевен – Борис Врабевски произнесе кратко слово, в което подчерта военният гений на ген. Вазов, и добави, че трябва да бъдем достойни продължители на неговите дела и да пазим свята паметта му.

Цветя бяха поднесени от името на Община Тетевен, Общински съвет – Тетевен, Общинска организация на СОСЗР, Съюза на ветераните от войните и граждани.

Владимир Минчев Вазов е български офицер (генерал-лейтенант), роден на 14 май 1868 г. в Сопот. Той ръководи българските части по време на успешната отбранителна операция при Дойран по време на Първата световна война.

След края на войната ген. Вазов се установява да живее в София, защитава своите политически убеждения, когато е нужно. От 1925 до 1931 г. той е кмет на столицата, като подготвя София за дооформянето й като голям европейски град.

През 1936 г. Вазов е поканен от Дойранските си противници – англичаните, да присъства на техния конгрес. На гара „Виктория“ в Лондон българинът е посрещнат от кмета на град. Настанен е в замъка на лорд Харболи, където е отсядал Наполеон. Когато минавал с влака, вижда построен почетен легион със знамена. Тогава генерал Хамилтън, който го придружава, извиква: „За почест, мирно!“ На парада участват 3000 военни и 200 бойни знамена. Когато се явява делегацията с българина, лорд Милн, фелдмаршал, се провиква: „Свалете знамената! Минава ген. Вазов – победителят от Дойран!“

На 20 май 1945 г. в гр. Тетевен, героят от Дойран получава сърдечен удар и умира на 77 години.

В Черни Вит отбелязаха 143 години от Априлското въстание и подвига на дядо Нейо Крачунов.

Реклама