Пожарникарите от Тетевен бяха отличени по време на празника на Тетевенската саламура

Реклама

На 22 юни в Тетевен се проведе четвъртото издание на Празника на Тетевенската саламура, което изпълни пл. „Сава Младенов“ със стотици жители и гости, дошли да опитат вкуса на автентичната рибена чорба.

Бяха раздадени 2500 порции саламура, приготвени от тетевенски майстори–готвачи и представители от селата Васильово, Гложене, Черни Вит, Дивчовото, Голям извор, Български извор, Рибарица, както и НЧ ,,Развитие – 1931 г.“ – Рибарица, ученици от СУ ,,Георги Бенковски“ – Тетевен и безстрашните огнеборци от тетевенската пожарна служба. Те представиха свои рецепти за рибена чорба и характерни местни ястия.

Тази година в Празника на Тетевенската саламура се включиха и представители от община Радовиш, Северна Македония, гр. Зайчар и с. Велики извор, общ. Зайчар, Сърбия. Специално участие в празника взе и шеф – готвач Иван Звездев, който със своя екип приготви собствена рецепта за рибена чорба.

Реклама

Д-р Мадлена Бояджиева – кмет на Община Тетевен, откри празника и заедно с Герасим Конзулов – кмет на Община Радовиш, обиколиха всички участници, които по собствен и автентичен начин представиха своите ястия. След това д-р Бояджиева връчи грамоти на всички участници за организацията и провеждането на празника.

Както всяка година имаше и специални грамоти и плакети. Грамота за най-автентично и атрактивно участие в празника и принос за опазване на културните традиции на тетевенци и плакет отидоха при огнеборците от Пожарната служба. Грамота за особени заслуги, вложен майсторлък и балканджийски дух в приготвянето и популяризирането на тетевенската кухня и плакет бяха връчени на Иван Кавалски. От село Черни Вит заслужиха плакет и Грамота за най-богата и разнообразна трапеза, представена по време на празника. Плакети получиха и специалните участници тази година – Иван Звездев, представителите от община Радовиш и с. Велики извор.

По време на провеждането на празника бяха изложени сувенири и тениски с логото на Тетевенската саламура, както и рекламни материали на община Тетевен, които можеха да бъдат закупени. Занаятчии от градовете Троян, Етрополе, Плевен, Варна, Велико Търново и Тетевен бяха изложили свои ръчно изработени произведения. Веселин Райков от с. Брестница, общ. Ябланица представи производство на обредни хлябове и печати за тях.

За доброто настроение се погрижиха МФГ ,,Огражденска четворка“ и ансамбъл ,,Гайтан“, които заедно с тетевенци и гости изпълниха пл. ,,Сава Младенов“ с кръшни хора.

На Празника на Тетевенската саламура присъстваха още Мария Стойчева – председател на ОбС-Тетевен, Тони Стоев и Свилен Русинов – зам.-кметове на Община Тетевен, Раде Стойчич от с. Велики извор, общ. Зайчар, Сърбия, общински съветници, жители и гости на общината. Всяка година празникът привлича все по-голям интерес и събира все повече и повече гости и туристи, дошли от България и чужбина, за да опитат традиционното ястие.

Празникът се осъществи с подкрепата на „Камакс“ ООД, „Рибена“ ООД, хотел „Вит“, вила „Червен“, „Пепиво“ ЕООД, „Пеп и П“ ЕООД, ЕТ „Лесотех – Марин Краев“, „Фортуна фут“ ООД.

Реклама